Ekonomija

Pesimizam nemačkih instituta: Izgledi za najveću evropsku ekonomiju i dalje loši

Poslednjih nedelja raste zabrinutost zbog očiglednog ekonomskog pada Nemačke, pri čemu je ključni automobilski sektor posebno teško pogođen
Pesimizam nemačkih instituta: Izgledi za najveću evropsku ekonomiju i dalje lošiwww.globallookpress.com © Dieter Menne

Bruto domaći proizvod Nemačke će se blago smanjiti ove godine, predviđaju nove prognoze, najnovije u nizu negativnih izveštaja koji sugerišu da su izgledi za najveću evropsku ekonomiju i dalje loši. BDP će se smanjiti za 0,1 odsto u 2024. godini, saopštili su vodeći nemački instituti za ekonomska istraživanja u svojoj dvogodišnjoj prognozi, na koju se vlada poziva kada sastavlja sopstvene prognoze. U martu su očekivali ekspanziju od 0,1 odsto.

"Pored ekonomskog pada, nemačku ekonomiju opterećuju i strukturne promene", rekla je Džeraldin Dani Knedlik, šef odeljenja za predviđanje i ekonomsku politiku u DIV-u iz Berlina.

Poslednjih nedelja raste zabrinutost zbog očiglednog ekonomskog pada Nemačke, pri čemu je ključni automobilski sektor posebno teško pogođen. Slabost njene najveće ekonomije opterećuje širu zonu evra, a nade u raniji oporavak u bloku od 20 zemalja su se raspršile.

Bundesbanka je upozorila da je Nemačka možda već u recesiji, pri čemu je moguća još jedna kontrakcija u trećem kvartalu nakon pada od 0,1 odsto u drugom.

"Dekarbonizacija, digitalizacija i demografske promene, zajedno sa jačom konkurencijom sa kompanijama iz Kine, pokrenule su procese strukturnog prilagođavanja koji umanjuju dugoročne izglede za rast nemačke privrede", rekla je Dani Knedlik.

Sledeće godine rast Nemačke će se ubrzati na 0,8 odsto, predviđaju instituti, što je slabiji učinak od 1,4 odsto, kako su očekivali u njihovim prolećnim prognozama.

U izveštaju se prognozira da će sledeće godine verovatno doći do sporog oporavka, ali da se rast neće vratiti na trend pre pandemije u doglednoj budućnosti. Efekti strukturnih promena i ekonomskog pada posebno su očigledni u proizvodnom sektoru, pretežno u proizvođačima kapitalnih dobara i energetski intenzivnim industrijama, dok se industrija bori sa slabljenjem globalnog proizvodnog sektora i nedostatkom novih porudžbina.

Navodi se i da će stalno visoke kamatne stope i ekonomska i geopolitička neizvesnost verovatno imati veliku težinu na investicione aktivnosti kompanija i potrošnju. Očekuje se da će inflacija u Nemačkoj ostati blizu cilja Evropske centralne banke od dva odsto do 2026.

Pet nemačkih instituta koji sastavljaju prognoze su DIV, Ifo iz Minhena, IfV u Kilu, IVH u Haleu i RVI sa sedištem u Esenu. Vifo i IHS instituti u Beču takođe učestvuju. Očekuje se da će nemačka vlada sledećeg meseca objaviti ažurirane ekonomske projekcije.

image