Ko će imati pravo na popust za struju: Vlada Srbije usvojila novi pravilnik

Status energetski ugroženog kupca obezbeđuje olakšice u plaćanju računa za struju, gas i toplotnu energiju

Vlada Srbije je donela novi pravilnik kojim se utvrđuju usklađeni iznosi mesečnih prihoda domaćinstava koji omogućavaju sticanje statusa energetskog ugroženog kupca. Ovaj status donosi pravo na olakšice u plaćanju računa za struju, gas i toplotnu energiju.

Prema pravilniku, domaćinstva sa jednim članom koja imaju prihod do 24.211 dinara mogu ostvariti ovaj status. Za domaćinstva sa dva člana, granica je postavljena na 38.373 dinara, dok domaćinstva sa tri člana ne smeju imati prihod veći od 52.535 dinara, prenosi "Biznis".

Maksimalni mesečni prihodi za četiri člana iznose 66.697 dinara, a za pet članova 80.859 dinara. Za domaćinstva sa šest članova, prihod ne sme preći 95.021 dinar, dok se za svaku dodatnu osobu iznos povećava za 14.162 dinara.

Novi pravilnik stupa na snagu 1. oktobra i zamenjuje prethodni pravilnik iz aprila.

Ova promena prati kretanje indeksa potrošačkih cena i ima za cilj prilagođavanje kriterijuma trenutnoj ekonomskoj situaciji, omogućavajući većem broju građana da dobiju neophodne energetske olakšice.

Energetski ugroženi kupac električne energije ili prirodnog gasa je kupac iz kategorije domaćinstvo, koje može biti samačko ili višečlano, koje živi u jednoj stambenoj jedinici sa jednim mernim mestom na kome se meri potrošnja električne energije ili prirodnog gasa. Status energetski ugroženog kupca može se steći i zbog zdravstvenog stanja člana domaćinstva.

Granica za jednočlano domaćinstvo je 40 kvadrata za dvočlano do 58, za tročlano do 66, za četvoročlano do 74, za petočlano do 87 i za ono koje broji šest ili više članova do 96 kvadrata.

Seosko domaćinstvo može imati u svojini jednu stambenu jedinicu i stiče status energetski ugroženog kupca bez obzira na površinu te stambene jedinice.

Domaćinstvo čiji su članovi ostvarili pravo na novčanu socijalnu pomoć, uvećanu novčanu socijalnu pomoć, dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica stiče status energetski ugroženog kupca po osnovu akta nadležnog organa o stečenom pravu.

Nadležni organ po službenoj dužnosti dostavlja organu jedinice lokalne samouprave nadležnom za poslove socijalne zaštite podatke iz službenih evidencija o licu koje je ostvarilo pravo, i to: jedinstveni matični broj građana, odnosno evidencijski broj stranca, ime i prezime, adresu prebivališta odnosno boravišta lica, broj članova domaćinstva, kao i pravo koje je lice ostvarilo i rok važenja akta o sticanju tog prava.

Koliko račun može biti manji?

Ovaj status, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, omogućava besplatnih najmanje 120, a najviše 250 kilovat-sati mesečno struje, od 359 do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni ili od 40 do 60 posto umanjenja računa za daljinsko grejanje.

Energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo do 120 kilovat-časova mesečno, za dvočlano i tročlano do 160 kilovat-časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 200 kilovat-časova mesečno i za šestočlano i veće domaćinstvo do 250 kilovat-časova mesečno.

Energetski ugrožena domaćinstva koja koriste prirodni gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar mogu računati na popust za potrošnju kod jednočlanog domaćinstva do 359 kilovat-časova mesečno, za dvočlano i tročlano domaćinstvo do 462 kilovat-časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 616 kilovat-časova i za šestočlano i veće domaćinstvo do 770 kilovat-časova mesečno.

Za isporučenu toplotnu energiju umanjenje mesečnog računa je za jednočlano domaćinstvo 60 procenata, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 odsto, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 procenata i za šestočlano i veće domaćinstvo 40 procenata mesečnog računa.

Pravo na umanjenje računa može se ostvariti bez obzira na prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju.