Ekonomija

Priznali poraz: Nemačka odustaje od nade da će ostvariti bilo kakav rast 2024

Zvaničnici su najavili da će smanjiti privredna očekivanja, što je priznanje poraza u trenutku kada se izbori očekuju za manje od godinu dana
Priznali poraz: Nemačka odustaje od nade da će ostvariti bilo kakav rast 2024Getty © Elif Bayraktar

Nemačka vlada je spremna da smanji svoje prognoze za najveću evropsku ekonomiju i sada ne očekuje nikakvu ekspanziju ove godine, prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Zvaničnici u Berlinu su spremni da smanje svoje prognoze rasta u 2024. do – u najboljem slučaju – stagnacije, sa 0,3 odsto ranije projektovanih, rekli su izvori.

Takav ishod bi značio još jednu izgubljenu godinu za nemačku privredu čiji je industrijski sektor oslabio odbacivanjem ruskog gasa ali i slabom potražnjom iz Kine.

Na to treba dodati niz loših vesti, od zatvaranja "Folksvagenovih" fabrika, do mogućeg povratka Donalda Trampa, što sve zajedno znači da Nemačka ide ka savršenoj oluji koja bi mogla još više da smanji BDP zemlje, rekao je jedan od ljudi.

"Činjenica je da stvari za Nemačku izgledaju prilično sumorno", rekao je analitičar "Blumberga" Džejmi Raš, te je doda: "Vidimo upornu slabost nemačke privrede i kako vreme odmiče ona izgleda više strukturalno nego ciklično. Nemačka ima dugoročne probleme koje treba da reši u smislu njene konkurentnosti."

Stagnacija i slab do nepostojeći rast privrede su praktično priznanje neuspeha koalicione vlade i još jedan udarac kancelaru Olafu Šolcu koji nije video da se privreda širi dva uzastopna kvartala otkako je preuzeo dužnost u decembru 2021.

Pošto je ostalo manje od godinu dana do izbora, to takođe opasno sužava prozor za njega da postigne bilo kakav značajan porast pre nego što ode do birača, čije se nezadovoljstvo ove godine već pokazalo na glasačkim listićima za Evropski parlament i u istočnim državama.

image