Ekonomija

Menopauza košta američku ekonomiju 26 milijardi dolara godišnje

Studija je pokazala da su milenijalke spreme da napuste posao zbog menopauze
Menopauza košta američku ekonomiju 26 milijardi dolara godišnjeGetty © Tom Williams / Contributor

Od glumice Hali Beri koja je sa Kapitola vikala "u menopauzi sam!" do povećanja državnog finansiranja za istraživanje zdravlja žena, tabu oko menopauze u SAD je počeo da popušta.

A ta povećana svest - posebno na radnom mestu – trebalo bi da značajno utiče na američku radnu snagu, pokazuju rezultati nove studije.

Oko 70 odsto milenijalki reklo je da bi razmotrilo prelazak na posao sa skraćenim radnim vremenom sa punog radnog vremena, promenu posla ili rano penzionisanjem kako bi ublažile simptome menopauze, pokazalo je istraživanje "Kerot fertilitija".

Procenjuje se da menopauza košta američku ekonomiju 26,6 milijardi dolara svake godine, uključujući 1,8 milijardi dolara zbog gubitka produktivnosti i još milijarde na zdravstvene troškove.

Simptomi kao što su valunzi, rasejanost i problemi sa spavanjem mogu da utiču na radne sposobnosti žena. Milenijalci, najzastupljenija generacija u radnoj snazi SAD, sve više ulaze u 40-te godine, kada simptomi menopauze obično počinju da se pojavljuju kod žena.

Nekih 61 odsto milenijalki je zabrinuto je da će biti prinuđene da prolaze kroz menopauzu na poslu, a trećina brine da će to naštetiti njihovim karijerama, navodi anketa "Kerota".

Kompanija koja podržava kompanije "naklonjene porodici", anketirala je 1.000 milenijalki (od 27 do 43 godine) koje još nisu ušle u menopauzu i 1.000 žena (od 44 do 59 godina) koje su ili u menopauzi ili perimenopauzi.

U SAD, žene u proseku ulaze u menopauzu sa 51 godinom, pokazuju podaci klinike Mejo. Žene mogu da trpe simptome godinama pre toga, tokom perioda poznatog kao perimenopauza, kada nivoi ženskog hormona estrogena počinju da opadaju.

"Ovo će uticati na žene koje su u 40-im, 50-im i 60-im godinama kada su ti simptomi veoma aktivni a one su možda na vrhuncu karijere", rekla je za "Blumberg" osnivačica "Kerota" Asima Ahmad, koja je takođe endokrinolog i specijalista za neplodnost. "Kompanije će dugoročno izgubiti više ako izgube žene na liderskim pozicijama", dodala je.

Postoje neki pokazatelji da je do ovoga već došlo. Istraživanje klinike Mejven objavljeno ovog meseca pokazalo je da je trećina milenijalki koje imaju simptome menopauze rekla da je to uticalo na njihov rad. Od njih, čak 15 odsto je prešlo na manje zahtevne poslove, a 28 odsto izbegava da se bavi novim projektima.

Neke kompanije se sada nadaju da će ublažiti pritisak na svoje poslovanje tako što će pomoći oko zdravstvenih troškova ili pružiti fleksibilnost poput rada na daljinu kako bi zaposlene lakše pregurale simptomime menopauze.

Oko 18 odsto kompanija reklo je da trenutno nude ili planiraju da ponude podršku za menopauzu 2025. godine, što je više od 15 odsto koji su to ponudili 2023. i četiri procenta godinu dana ranije.

image