Američka privreda i dalje u padu: Oporavak nije ni na vidiku

Vrednost indeksa menadžera nabavke (PMI) za proizvodnju u SAD za septembar iznosi 47,2 poena, što je i nadalje znatno ispod granice od 50 poena koja razdvaja kontrakciju od ekspanzije, odnosno rasta privredne aktivnosti

Proizvodna aktivnost u fabrikama Sjedinjenih Američkih Država je i u septembru bila u zoni kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, a podaci sugerišu da oporavak verovatno nije na vidiku pošto je broj narudžbina fabričkih proizvoda takođe u padu.

Septembarska vrednost indeksa menadžera nabavke (PMI) za proizvodnju u SAD iznosi 47,2 poena, što je i nadalje znatno ispod granice od 50 poena koja razdvaja kontrakciju od ekspanzije, odnosno rasta privredne aktivnosti.

Fabrička aktivnost u SAD je u zoni kontrakcije već skoro dve godine zaredom, sa jedinim izuzetkom u martu 2024. kada je rezultat bio 50,3 poena.

"Anketirani su u septembru zapazili kako pad broja novih narudžbina i smanjenje fabričke proizvodnje i zaposlenosti, dok su troškovi porasli bržim tempom u odnosu na prethodni mesec", navodi američki Institut za upravljanje snabdevanjem (ISM).

Istraživanje je sprovedeno pre početka štrajka američkih lučkih radnika na Istočnoj obali i obali Meksičkog zaliva koji bi mogao da dodatno podigne troškove isporuka i uvoznih cena, prenosi "Blumberg".

Zaposleni na pristaništima u 36 luka sa istočnih delova Sjedinjenih Američkih Država pokrenuli su danas prvi štrajk nakon više decenija, što bi moglo da ugrozi lance snabdevanja, izazove nestašice i, ukoliko potraje duže, podigne cene robe.