Ekonomija

Novi problem za Britance: Milioni građana će plaćati veće hipoteke

Banka Engleske je upozorila i na povećanu opasnost od globalnih finansijskih rizika
Novi problem za Britance: Milioni građana će plaćati veće hipoteke© Unsplash

Oko četiri miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji sledeće godine će se suočiti sa uvećanim mesečnim isplatama hipoteka, saopštila je Banka Engleske.

U izveštaju o stabilnosti centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva navodi se da bi prosečna mesečna rata mogla da poraste sa 750 na 1.000 funti, što bi prouzrokovalo ozbiljne finansijske poteškoće za još 220.000 domaćinstava piše Bi-Bi-Si.

Pod velikim pritiskom biće i preduzeća, zbog rasta cena i troškova zaduživanja.

"Pad realnih prihoda, povećanje troškova hipoteka i veća nezaposlenost imaće veliki uticaj na finansije domaćinstava i uticati na njihovu sposobnost da servisiraju dug", naveo je guverner Banke Engleske Endru Bejli u pismu upućenom Ministarstvu finansija.

Banka je upozorila i na povećanu opasnost od globalnih finansijskih rizika. Međutim, navode da su domaćinstva, kompanije i banke otpornije u odnosu na period od pre globalne finansijske krize 2008. godine i recesije devedesetih godina prošlog veka.

Sve građane koji su pri kraju ugovora o hipotekama sa fiksnom kamatnom stopom i nameravaju da ponovu uđu u taj proces, ili prvi put uzimaju hipoteku, dočekalo je neprijatno iznenađenje, jer su ovi krediti postali mnogo skuplji.

Stope na nove ugovore sa fiksnom kamatnom stopom su rasle tokom ove godine zato što je centralna banka povećala kamatne stope u sklopu borbe protiv inflacije, a veliki skok zabeležen je nakon što je zemlja uvela mini-budžet, kada su dostigle maksimum od 6,65 odsto.

Procenjuje se da će troškovi porasti za oko četiri miliona domaćinstava koji su pod hipotekarnim ugovorima, dodala je Banka Engleske. Dodatnih dva miliona porodica imaće uvećane trokove u periodu do 2025. godine.

image