Nemačka ekonomija slabi: Ništa od većeg rasta plata

Sindikat "IG Metal" traži povećanje plata za sedam odsto, što uz aktuelnu nemačku inflaciju ispod dva odsto znači da bi plate bile realno povećane za pet odsto, dodaje se u saopštenju predsednika IFO

Ekonomska stagnacije Nemačke sprečava visok rast plata u kolektivnim ugovorima, izjavio je danas predsednik Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena Klemens Fust.

On se osvrnuo na aktuelne pregovore sindikata radnika u metalskoj industriji i naveo da ne treba očekivati rast plata koji značajno prevazilazi porast inflacije.

"Nemačka ekonomija trenutno slabi, a ni metalska industrija nije izuzetak", rekao je Fust.

Sindikat "IG Metal" traži povećanje plata za sedam odsto, što uz aktuelnu nemačku inflaciju ispod dva odsto znači da bi plate bile realno povećane za pet odsto, dodaje se u saopštenju predsednika IFO.

Fust smatra da bi visoke plate mogle da ugroze privlačnost Nemačke kao biznis lokacije.

"Često se navodi da ugovori sa visokim platama stimulišu potražnju, ali to se dešava samo ako zaposleni troše više novca. To trenutno nije slučaj, pošto ljudi više štede za teška vremena zbog ekonomske neizvesnosti", ističe Klemens Fust.

Nemačka, najveća privreda Evrope, mogla bi i ovu godinu da završi ekonomskim padom, s obzirom da su vodeći nemački ekonomski instituti smanjili svoje zajedničke prognoze i sada smatraju da bi tamošnja privreda na kraju 2024. mogla da padne za 0,1 odsto.

Eksperti očekuju slab oporavak Nemačke u 2025. uz rast od 0,8 odsto i ubrzanje na 1,3 odsto u 2026, navodi se u izveštaju koji je objavljen 26. septembra.
Ekonomija u Nemačkoj stagnira više od dve godine. Sledeće godine će verovatno doći do sporog oporavka, ali ekonomski rast se u doglednoj budućnosti neće vratiti na nivo pre pandemije virusa korona, dodaje se u izveštaju.