Predstavljen novi avion kompanije "Er Srbija" sa EKSPO 2027 motivima

"Er Srbija" je najbrže rastuća avio-kompanija u regionu koja će do kraja godine dobiti još tri nova aviona, tako da će u njenoj floti biti 29 aviona

Na Aerodromu "Nikola Tesla" danas je predstavljen novi avion kompanije "Er Srbija", Erbas A330-200 koji nosi boje i oznake specijalizovane izložbe EKSPO 2027, a prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će novi avion leteti i u Kinu i na Zapad i nositi poruku "Dođite u Beograd, dođite da budemo svi zajedno u centru sveta".

"To je novi, široko trupni A330 avion, koji ima 262 sedišta i koji će nam koristiti za letove kako do Njujorka, Čikaga, tako i do Tidžuana i Gvanžoa u Kini", istakao je Mali.

Naveo je da je "Er Srbija" najbrže rastuća avio-kompanija u regionu i da će do kraja godine dobiti još tri nova aviona, tako da će u njenoj floti biti 29 aviona.

Mali je podsetio da je 2012. i 2013. godine JAT Ervejs bio preduzeće sa ogromnim problemima, a da danas, 12 godina nakon toga, imamo novi avion u floti "Er Srbije".

Mali je naglasio da je "Er Srbija" od 2013. godine, kada se krenulo u njenu reorganizaciju, prevezla više od 30 miliona putnika, a da je samo ove godine do kraja avgusta prevezla tri miliona putnika.

Dodao je da, po nekim mišljenjima, postoje tri simbola suverenosti jedne zemlje, a to su himna, zastava i jaka nacionalna avio-kompanija.

"Srbija danas ima sve to i zato je za mene uspeh Er Srbije upravo uspeh naše zemlje", istakao je Mali.

Naveo je da je "Er Srbija" počela da leti do Gvandžoa u Kini pre samo nekoliko dana, a da će do kraja godine uvesti liniju i do Šangaja.

Ministar je istakao da 2027. godine, kada će biti održan EKSPO, očekujemo više od tri miliona posetilaca i da predstavimo našu zemlju na pravi način.

"Ali, očekujemo da kroz program Srbija 2027, kroz dalji ubrzan rast i razvoj naše Srbije, kroz ulaganje u auto-puteve, u brze pruge, brze saobraćajnice, škole, bolnice, u našu energetiku, povećamo plate, penzije, minimalne zarade", naveo je Mali.

Mali je rekao da će EKSPO pomoći da se ostvare ciljevi programa Srbija 2027.

"Danas imamo jasno definisani cilj i strategiju rasta i razvoja koju malo ko ima u Evropi, a kamoli ovde u regionu, a to je da 2027. sa EKSPO, sa ovakvim rastom, hoćemo da se dodatno približimo standardu Evropske unije. Hoćemo da naša deca vide jasnu i sigurnu budućnost u svojoj zemlji", rekao je Mali.

Direktor kompanije "Er Srbija" Jirži Marek izjavio je da je, u susret predstojećem EKSPO 2027, ta kompanije želela da da doprinos promociji tog važnog događaja za Srbiju i ceo region i da je zato odlučila da treći širokotrupni avion "Er Srbije" dobije vizualni identitet te izložbe.

Direktor preduzeća EKSPO 2027 Dušan Borovčanin naveo je da je sve kada je reč o EKSPO - istorijsko.

"Ja smatram da je ovaj avion mnogo više od samo prevoznog sredstva, da on upravo jeste simbol i na neki način ambasador koji će, kako bude prelazio granice, tako nositi i širiti poruku onoga što EKSPO 2027 jeste. A to jeste da će u Beogradu 2027. godine doći svet da razgovara o budućnosti, da razgovara o inovacijama, o rešenjima iz oblasti tehnologije, nauke, ekonomije, ali i društvenim rešenjima", rekao je Borovčanin.