Ekonomija

"Rio Tinto" bi da preuzme američki "Arkadijum litijum" pre nego što se cene oporave

Akcije američke kompanije, čiji portfolio obuhvata Argentinu, Kinu, Kanadu, Australiju, ove godine su više nego prepolovljene
"Rio Tinto" bi da preuzme američki "Arkadijum litijum" pre nego što se cene oporaveGetty © Bloomberg Creative

Grupacija "Rio Tinto" zainteresovana je da preuzme američki "Arkadijum Litijum", prenose mediji pozivajući se na obe kompanije.

Druga najveća rudarska kompanija na svetu nije objavila finansijske detalje, ali ako dogovor bude postignut, kupovina američkog proizvođača metala za EV baterije mogla bi da bude "Rio Tintova" najznačajnija akvizicija u više od deset godina.

Obe kompanije su potvrdile da su pregovori u toku, a razgovori su usledili nakon oštrog pada cena litijuma i meseci spekulacija o potencijalnom dogovoru.

"Dogovor je neobavezujući i nema sigurnosti da će bilo koja transakcija biti dogovorena ili da će se nastaviti", naveo je "Rio" u svom saopštenju. 

"Arkadijum" - jedan od najvećih svetskih proizvođača litijuma, sa operacijama u Argentini, Kini, Kanadi i Australiji - nije želeo da komentariše ponudu "Rio Tinta".

Zalihe litijuma su pale od početka godine jer su prevelika ponuda i slabija potražnja proizvođača električnih vozila snizili cene ključnog materijala za baterije. Prometna cena litijum karbonata u Kini pala je za više od 85 odsto u odnosu na svoj vrhunac 2022.

Nedavni pad cena litijuma doveo je do toga da akcije "Arkadijuma" padnu za više od 50 odsto od januara, što ga čini privlačnom "metom".

Kupovinom "Arkadijuma", "Rio Tinto" bi dobio pristup rudnicima litijuma, postrojenjima za preradu i nalazištima u Argentini, Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Državama što bi podstakao decenije rasta, obezbedilo bazu kupaca koja uključuje "Teslu", Be-Em-Ve i "Dženeral motors."

Kombinovana grupa bi mogla da čini oko 10 odsto globalne ponude litijumskih hemikalija do 2030. godine, kažu analitičari "Kanankorda".

Neki od investitora "Arkadijuma" su, međutim, izrazili zabrinutost zbog "oportunističkog tajminga" "Rio Tinta". Sa tržišnom kapitalizacijom od 3,3 milijarde dolara, "Arkadijum" trenutno vredi upola manje nego na početku godine, kada je formiran spajanjem "Alkema" i "Livent korpa".

"'Arkadijum' nudi 'Rio Tintu' mešavinu vitalnih karakteristika koje je teško ponoviti sa drugim litijumskim kompanijama", rekao je JueJer Li, menadžer fondova "Arkejn kapitaloa" koji poseduje akcije u "Arkadijum litijumu".

On je dodao da američka kompanija "možda neće biti voljna da prihvati bilo koju ponudu ispod 5 milijardi dolara, s obzirom da oni mogu sami da finansiraju svoja proširenja tokom decenije, iako sporijim tempom".

Dodao je da bi geografsku i geološku raznolikost kompanije - i njenu budući opseg - bilo teško pronaći na drugom mestu.

"Ovo govori o tome šta 'Rio' možda traži - potencijal rasta u više jurisdikcija. A operativno znanje ugrađeno u 'Arkadijum' će pomoći 'Riju' da razvije sopstvene sposobnosti mnogo brže", rekao je Li.

U pismu upravnom odboru "Arkadijuma", drugi investitor, "Blekvotl investment partners" naveo je da će ugovor "zahtevati značajnu premiju da bi se ostvarila fer procena poslovanja".

"Vreme za ovu potencijalnu prodaju ne bi moglo da bude u gorem periodu za akcionare", napisali su menadžeri portfelja "Blekvotla" i dodali da se čini da je globalno tržište litijuma doseglo dno i da bi bilo koja prodajna cena trebalo da bude blizu osam milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor "Rija" Džejkob Stausholm rekao je u julu da je trenutno okruženje cena pogodno za akvizicije litijuma.

"Atraktivnije je gledati na litijumsku imovinu sada nego što je to bilo pre dve godine", rekao je tada Stausholm.

image