London u strahu od Pekinga: Britanska industrija čelika poziva na protekcionističke mere protiv Kine

Lobi grupa "UK stil" tvrdi da će se zemlja suočiti sa "ivicom litice" 2026. kada nestane trenutne zaštite

Industrija čelika u Velikoj Britaniji pozvala je vladu da razmotri uvođenje novih  protekcionističkih trgovinskih mera jer im preti "poplava" uvezenog čelika zbog kineske proizvodnje.

"UK stil", lobistička grupa, navodi da globalna industrija ima 543 miliona tona viška čelika, 70 puta više nego što Velika Britanija koristi svake godine. Grupa je u analizi navela da će se Velika Britanija suočiti sa "ivicom litice" 2026. kada trenutna zaštita nestane.

Geret Stejs, generalni direktor "UK stila", rekao je da Velika Britanija treba da "izbalansira međunarodne obaveze sa nacionalnim interesom" i deluje da zaštiti industriju, ili će se u suprotnom suočiti sa izgledom da nedavna britanska ulaganja u industriju čelika budu "uzaludna", piše "Gardijan".

Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno ima takozvane zaštitne mere za čelik koje ograničavaju preusmeravanje jeftinog čelika u Britaniju. One su uvedene 2018. kako bi sprečili preusmeravanje kineskog čelika nakon što je tadašnji predsednik Donald Tramp uveo carine na uvoz u SAD. Međutim, zaštitne mere ističu 2026. godine i ne mogu biti produžene prema pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Velika Britanija ipak želi da razmotri zaštitu svoje industrije čelika bez obzira na to.

Činjenicu da je industrija čelika na Ostrvu pred umiranjem, s obzirom na nezainteresovanost vlasti da pomognu i činjenicu da je čeličana "Port Talbot" ugasila svoje visoke peći, lobisti nisu pomenuli. Ali jesu dežurnog krivca za sve - Kinu.