Ekonomija

Članice BRIKS-a potpisale memorandum o saradnji u oblasti finansija

Novi memorandum stvara osnovu za platformu preko koje će članice BRIKS-a se deliti informacije, znanja, iskustva u domenu finansija
Članice BRIKS-a potpisale memorandum o saradnji u oblasti finansijaGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Finansijski instituti iz sedam zemalja članica BRIKS-a potpisali su memorandum o razumevanju. Rusiju će predstavljati Istraživački institut ruskog Minsitarstva finansija.

"U Moskvi je 9. oktobra 2024. potpisan memorandum o razumevanju između istraživačkih instituta zemalja BRIKS-a u oblasti finansija. Sa ruske strane, dokument je potpisao Istraživački finansijski institut Ministarstva finansija Ruske Federacije", navodi se na sajtu ovog resora. 

Ovim dokumentom se stvara pravna osnova za platformu putem koje će se razmenjivati informacije, iskustva i znanja između članica BRIKS-a u oblasti finansija.

Zajedničko istraživanje istraživačkih centara obuhvatiće ekonomske, finansijske, poreske i carinske tarifne politike, procenu budžetske efikasnosti, kao i unapređenje računovodstvenih i revizorskih sistema.

Stvaranje istraživačke mreže BRIKS-a ne samo da će omogućiti razvoj naučne interakcije o različitim pitanjima ekonomskog razvoja i finansijske politike, već će služiti i izgradnji pravednog sistema saradnje u interesu naroda zemalja ovog udruženja, istakao je zamenik ministra finansija Ruske Federacije Ivan Čebeskov, koji se citira u saopštenju.

"Zemlje BRIKS-a su već pretekle zemlje G7 po udelu u globalnoj ekonomiji. Kombinovanje znanja analitičkih centara obezbediće sinergiju i pomoći će ubrzanju ekonomskog rasta i poboljšanju blagostanja naših zemalja", dodao je u saopštenju Vladimir Nazarov, direktor Instituta za finansijska istraživanja Ministarstva finansija Ruske Federacije.

image