Ekonomija

Dan mentalnog zdravlja: Stres i depresija puno koštaju i radnike i poslodavce

Gotovo svaki radnik u Srbiji, čak 94 odsto, prepoznaje da se suočava sa nekim od problema poput stresa, anksioznosti, depresivnosti ili usamljenosti
Dan mentalnog zdravlja: Stres i depresija puno koštaju i radnike i poslodavceGetty © VioletaStoimenova

Nezdravi uslovi, uključujući stigmu, diskriminaciju i izloženost rizicima kao što su uznemiravanje i drugi loši uslovi rada, mogu predstavljati značajne rizike, utičući na mentalno zdravlje, ukupan kvalitet života i posledično na učešće ili produktivnost na poslu, ocenjuje Svetska zdravstvena organizacija povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obeležava danas.

Svake godine srpska privreda mnogo gubi zbog problema zaposlenih poput stresa, anksioznosti, depresivnosti, usamljenosti, bračnih i porodičnih muka koje donose na posao. Gotovo svaki radnik u Srbiji – čak 94 odsto, prepoznaje da se suočava sa nekim od ovih problema. Više od pola njih priznaje da su se oni odrazili na njihov učinak na poslu.

Ovo su zabrinjavajući podaci nedavnog istraživanja "Šta to radi zaposlene", koje su tokom juna i jula sproveli "Inspira grupa", "Osiguranik", "Rezilient" i "Tim Centar", podstaknuti činjenicom da se mentalno zdravlje nameće kao važan faktor koji utiče na produktivnost zaposlenih, pa čak i poslovne rezultate kompanija.

Ovog Svetskog dana mentalnog zdravlja, SZO se ujedinjuje sa partnerima kako bi istakla vitalnu vezu između mentalnog zdravlja pod sloganom "Mentalno zdravlje i posao".

"Bezbedno, zdravo radno okruženje može delovati kao zaštitni faktor za mentalno zdravlje. Od suštinskog značaja je da vlade, poslodavci, organizacije koje predstavljaju radnike i poslodavce i ostale odgovorne za zdravlje i bezbednost radnika rade zajedno na poboljšanju mentalnog zdravlja na radu", navode iz ZSO.

Istraživanje "Šta to radi zaposlene" svedoči i da sve više kompanija u Srbiji shvata da je zadovoljan, bezbrižan i motivisan radnik, jednako važan kao i fizički zdrav, iako i dalje ima mnogo menadžera i direktora koji uglavnom nisu svesni problema, ni posledica po učinak radnika i poslovanje firme.

Ne samo kod nas, i u svetu se nakon pandemije beleži porast problema u vezi sa mentalnim zdravljem. Rezultati istraživanja pokazuju da je stres prvi u top pet problema za čak 72 odsto radnika, dok se svaki drugi suočava sa nedostatkom energije, padom raspoloženja, povećanom brigom i manjkom motivacije.

"Čak 79 odsto zaposlenih nije zadovoljno svojim balansom između poslovnih i privatnih obaveza, a 73 odsto radnika izjavljuje da kompanija ne podržava u dovoljnoj meri njihovo mentalno zdravlje i blagostanje", ističe se u istraživanju "Šta to radi zaposlene".

image