Ekonomija

Nemačka klizi u recesiju: Ministar ekonomije priznao da su problemi privrede zapravo mnogo veći

Nedovoljno ulaganje u infrastrukturu i digitalizaciju, decenije zavisnosti od ruske energije, starenje stanovništva i nedostatak kvalifikovanih radnika podrivaju konkurentnost zemlje
Nemačka klizi u recesiju: Ministar ekonomije priznao da su problemi privrede zapravo mnogo većiGetty © Frank Rumpenhorst

Nemačka će ove godine dalje kliziti u recesiju, a nemački ministar ekonomije Robert Habek najavio je smanjenje prethodne vladine prognoze za 2024. i sada očekuje da će se BDP ove godine smanjiti za 0,2 odsto BDP-a. U Nemačkoj, rast stagnira od 2018. godine, sa duboko ukorenjenim strukturnim problemima koji muče zemlju, piše "Euraktiv".

"Od 2000. godine, videli smo prosečan rast od samo jedan odsto i zapravo nikakav rast u poslednjih šest godina", rekao je Habek na konferenciji u Berlinu.

U odnosu na prolećnu prognozu rasta od 0,3 odsto, vlada sada predviđa recesiju i očekuje da će se BDP zemlje ove godine smanjiti za 0,2 odsto.  Ministar je rekao da se rast privrede očekuje tek 2025. godine.

Trgovinske tenzije sa Kinom i SAD povećavaju pritisak na nemačke kompanije zavisne od izvoza. Habek je primetio da Nemačka trenutno gubi tržišni udeo u Kini, dok protekcionistička politika SAD dodatno ograničava slobodnu trgovinu.

Pored ovih geopolitičkih izazova, Habek je ukazao na dugoročne strukturne deficite kao osnovni uzrok nemačkih ekonomskih problema.

Nedovoljno ulaganje u infrastrukturu i digitalizaciju, decenije zavisnosti od ruske energije, starenje stanovništva i nedostatak kvalifikovanih radnika podrivaju konkurentnost zemlje.

"Inicijativa za rast" kao slamka spasa

Da bi odgovorila na ove izazove, vlada je pokrenula "Inicijativu za rast", ​​paket mera za rešavanje strukturnih slabosti i ponovnog pokretanja ekonomskog rasta do 2025. Inicijativa se fokusira na stimulisanje investicija, smanjenje birokratije i privlačenje kvalifikovanih radnika.

Habek je naglasio važnost smanjenja birokratije i izgradnje klimatski neutralnog energetskog sistema bez preopterećenja privrede. Ključni aspekt plana je smanjenje naknada za mrežu kako bi se smanjiloi troškovi koje imaju kompanije.

Uprkos duboko ukorenjenim problemima, postoje neki pozitivni pomaci. Vladina jesenja prognoza pokazuje da inflacija pada, a realni prihodi rastu, pa se nadležni nadaju da bi to moglo povećati potrošnju.

Nemačka vlada predviđa rast od 1,1% BDP-a u 2025. godini, i 1,6% u 2026. godini.

Međutim, sami ovi pozitivni signali neće rešiti probleme zemlje. Duboko ukorenjeni problemi - od nedostatka veština do nedostataka infrastrukture - zahtevaju sveobuhvatne i dugoročne reforme.

"Ima problema i izazova, a oni su veći nego što smo možda priznali poslednjih godina", priznao je Habek.

Ostaje da se vidi da li će "Inicijativa za rast" kao slamka spasa uspeti da oporavi nemačku privredu koja je umesto nekadašnjeg epiteta kao "motora" EU, sada zovu  "bolesnikom" Evrope.

image