Ekonomija

Poslovni forum Srbija-Turska, prisustvuju Vučić i Erdogan: Povećana trgovinska razmena

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj
Poslovni forum Srbija-Turska, prisustvuju Vučić i Erdogan: Povećana trgovinska razmena© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Poslovni forum Srbija-Turska počeo je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Forum u hotelu Hajat okupio je predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije.

"Hvala Erdoganu na lepim rečima o našoj zemlji, jer kada to on kaže u Turskoj, onda to i poslovni ljudi dobro razumeju. Nije u pitanju samo bezbednost, već rekao bih i poštovanje i zahvalnost što zapošljavate naše ljude i deo dohotka ostavljate našoj zemlji. Imamo trend rasta u trgovinskoj razmeni, ali i značajnih ulaganja turskih kompanija u srpsku privredu", rekao je Vučić na početku obraćanja okupljenim privrednicima čiji bilateralni razgovori se očekuju nakon plenarnog dela foruma.

Saradnja su Turskom je za Srbiju od ključnog značaja, dodao je predsednik Srbije.

"Danas je predsednik Erdogan obećao saradnju i u namenskoj industriji ali i značajno prisustvo na EKSPO 2027. Živelo prijateljstvo Srbije i Turske!", poručio je Vučić.

Erdogan je naglasio da je primarni cilj Turske potreba da se ojača dijalog po pitanju odbrane. 

"'Grin dil' koji radimo u Evropi su samo neke od oblasti na kojima ćemo blisko sarađivati. Imamo i blizak oblik saradnje po pitanju turizma. Dalji razvoj sektora turizma značajno doprinosi privredama i vezama među građanima. Do kraja godine doći će 340.000 turista u Tursku, što je veće od prethodnih godina, takođe sve veći broj turskih državljana dolazi u Srbiju", kazao je predsednik Turske. 

On je istakao da je privredna i politička saradnja glavni pokretač odnosa između naše dve države.

"Dve godine zaredom smo imali preko dve milijarde dolara razmene u spoljnoj trgovini i to pokazuje koliko smo u uzlaznoj putanji u razmeni dveju zemalja. Puno napora ulažemo da nastavimo u toj putanji, i želim reći da su naše firme i investicije takve da stvaraju nove prilike u Srbiji", rekao je Redžep Tajip Erdogan i istakao da u Srbiji posluju 842 turske firme i više od 20 fabrika.

Dodao je da moramo još više iskoristiti mogućnosti u industriji odbrane.

Predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak rekao je da je trgovinska razmena između Srbije i Turske povećana i da se očekuje dalji rast.

"Mislim da će tome doprineti jedna stvar, a to je mogućnost putovanja bez vize. Znam da je putovanje sa ličnom kartom nešto na čemu se radi, a osim trgovine znamo da i razne firme nude svoje usluge ovde u Srbiji i treba im omogućiti da posluju u vidu malih i srednjih preduzeća u više oblasti", rekao je Olpak na skupu.

Naglasio je da su Turska i Srbija zemlje koje pružaju razna dobra i usluge Evropi, a da su digitalna i zelena tranzicija dve važne teme i da veruje da dve zemlje mogu učiniti zajedničke korake i u tom pravcu.

Privredna komora Srbije i Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske organizovali su poslovni forum u okviru posete Srbiji predsednika Turske Erdogana.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je na forumu prisutno rekordnih 177 srpskih i 120 turskih firmi iz svih oblasti poslovanja.

On je naveo da su među njima firme iz prehrambene industrije, građevinarstva, turizma, industrije alata, IT-ja.

"Ovo je nedelja dobrih vesti, Srbija je dobila investicioni kreditni rejting, tržište na kome mogu da se dobiju proizvodi iz Srbije bez carina povećan je na 2,8 milijardi ljudi", rekao je Čadež.

Ocenio je da je otvorena nova era time što smo ušli u alijansu za baterije i stvorili mogućnost da budemo jedan od ključnih faktora u novoj zelenoj industrijskoj revoluciji.  

Turska četvrta zemlja po uvozu

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu 2024.

U prvom polugodištu 2024. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.391,7 miliona evra. U posmatranom periodu izvoz je iznosio 416,9 miliona evra što predstavlja povećanje od 61,6 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Uvoz je dostigao iznos 974,9 miliona evra i beleži povećanje od 10,7 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu bila je 42,7 odsto. U posmatranom periodu Srbija beleži deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni sa Turskom u iznosu od 558 miliona evra.

U periodu januar-avgust 2024. izvoz je iznosio 594,6 miliona evra uz rast od 73,1 odsto. Uvoz je u ovom periodu iznosio 1,34 milijardi evra uz rast od 19,6 odsto.

Podaci iz 2023. pokazuju da sa Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu turskih ulaganja u Srbiju iznosili oko 344,1 miliona evra od 2010. zaključno sa drugim kvartalom 2024. godine.

Prema navedenim podacima, Turska je dospela na 22. mesto liste zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiju u navedenom periodu.

Ulaganja su najvećim delom ostvarena u periodu nakon 2015. godine.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Tursku u 2023. godini bili su izduvni lonci i izduvne cevi, katode i sekcije katoda, gume za putničke automobile, karton, cigarete, preparati za pranje i čišćenje, setovi provodnika za paljenje, hrana za pse i mačke.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Turske u 2023. bili su provodnici za napon do 80 volti, delovi za mašine, autobusi, cevi, cement i limun.

image