"Blumberg": Indija postala drugi najveći dobavljač tehnologija koje podležu sankcijama za Rusiju

SAD su već zapretile visokim zvaničnicima Konfederacije indijske industrije da će im uvesti sankcije ukoliko budu poslovale sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom

Indija je postala drugi najveći dobavljač komponenti koje su obuhvaćene antiruskim sankcijama, kao što su mikročipovi, čipovi i mašine za proizvodnju alata, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.

Vrednost ovakve robe koja je iz Indije izvezena u aprilu i maju premašila je 60 miliona dolara, što je dvostruko više u odnosu na prethodne mesece, dok je u julu dostigla 95 miliona dolara. 

Po ovom pokazatelju, ispred Indije je samo Kina, navodi američka agencija.

Prema poslednjim podacima, skoro petina komponenti koje stižu do ruskog vojno-industrijskog kompleksa tamo stiže preko Indije, prenosi "Blumberg". Dok Zapad pokušava da spreči da ovakva roba dolazi u Rusiju kroz Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, navodno su se pojavili novi posrednici za zaobilaženje antiruskih sankcija, koji pored Indije uključuju Maleziju i Tajland, tvrde zvaničnici upoznati s ovim pitanjem.

Ključni faktor u ovoj promeni, kažu zvaničnici, je ogromna zaliha rupija koju je Rusija prikupila prodajom nafte.

Povećana saradnja sa Rusijom razgnevila je Sjedinjene Države i Evropu, te je u julu zamenik ministra finansija SAD Voli Adejemo napisao pismo visokim zvaničnicima Konfederacije indijske industrije, u kojem je upozorio indijske kompanije da će im biti uvedene sankcije ukoliko budu poslovale sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom.