Veto kec u rukavu Budimpešte; Sijarto: Blokiraćemo sankcije ako nam zabrane kupovinu ruske nafte

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je podsetio da se sankcije obično preispituju u ciklusu od šest meseci, ali je upozorio da sve dok su sankcije na snazi, izuzeća za snabdevanje Mađarske i Slovačke naftom moraju ostati, jer će Mađarska u suprotnom staviti veto

Mađarska će staviti veto na evropske sankcije Rusiji ukoliko se ukine izuzeće Budimpešte od zabrane kupovine ruske nafte, izjavio je za RIA Novosti mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je podsetio da se sankcije obično preispituju u ciklusu od šest meseci, ali je upozorio da sve dok su sankcije na snazi, izuzeća za snabdevanje Mađarske i Slovačke naftom moraju ostati, jer će Mađarska u suprotnom staviti veto na sankcije.

Prema njegovim rečima, lideri drugih članica EU to dobro razumeju i zbog toga su izuzeća zagarantovana.

Lideri EU usvojili su u maju 2002. godine šesti paket sankcija Rusiji, prema kojem je predviđeno postepeno uvođenje embarga na uvoz ruske nafte. Međutim, zabrana se odnosi samo na isporuku morem, dok za naftu koja dolazi preko gasovoda "Družba" nema sankcija, pre svega zahvaljujući zahtevu Mađarske.

Sijarto je istakao da nije racionalan pristup EU kada se radi o planu da se odustane od ruske energije do 2027. godine, te da Budimpešta neće pratiti takav put.