Ekonomija

Predah posle obećanja izraelskog premijera da neće napadati iranska postrojenja: Cene nafte u padu

Pad svetskih cene nafte je ohrabrujuća vest za centralne banke širom sveta koje su zabrinute zbog napetosti na Bliskom istoku i potencijalnog rasta inflacije
Predah posle obećanja izraelskog premijera da neće napadati iranska postrojenja: Cene nafte u paduGetty © stock photo

Cene nafte su značajno pale nakon što je, prema informacijama lista "Vašington post", izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao Beloj kući da njegova zemlja neće napadati naftna i nuklearna postrojenja u Iranu.

Prema podacima sa berzi, cena nafte Brent je danas u 12.15 časova pala za 4,98 odsto i prodavala se za 73,647 dolara po barelu.

Akcije velikih naftnih kompanija "Britiš Petroleum" (BP) i "Šel" su danas u padu, dok su deonice avio-kompanija kao što je "Izidžet" zabeležile najveći rast, prenosi Skaj njuz.

Pad svetskih cene nafte je ohrabrujuća vest za centralne banke širom sveta koje su zabrinute zbog napetosti na Bliskom istoku i potencijalnog rasta inflacije.

Analitičari su se ranije pribojavali da bi napad na Iran ili strože sankcije protiv ove zemlje mogli znatno da podignu svetske cene energenata.

"Potencijalni udari Izraela na iransku naftnu infrastrukturu bi ugrozile do četiri odsto globalne ponude nafte", preneo je ranije Si-En-Bi-Si.

image