Vučić: Strujom iz novih solarnih elektrana nadomestićemo količine koje uvozimo tokom zime

Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji potpisan je danas sa konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora sa konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji, koji će obezbediti jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele, da će naša zemlja tim novim kapacitetima moći da nadomesti količine struje koje uvozi zimi kada je ona najskuplja.

"Predviđeni su ovde kapaciteti od jednog gigavata, naravno instalisane snage, jer nije svaki dan sunčan, ali je procena da ćemo prosečno moći da proizvedemo negde oko 1,6 do 1,8 teravata. To je neverovatno važno za naš sistem, zato što je to taman onoliko struje koliko svake godine uvezemo. I obično uvezemo u trenucima kada je prilično skupa i kada je najtraženija na tržištu Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je vrlo zadovoljan što prisustvuje potpisivanju tog ugovora, prenosi Tanjug.

"Prvo, ovo je deo onoga o čemu smo govorili kao o najvažnijem poslu koji moramo da završimo pre 2027. godine. A tiče se energetske sigurnosti, bezbednosti i mogućnosti da imamo struju u godinama koje dolaze. Želim da ljudi znaju da mi godišnje potrošimo stvarnih 30 teravata, ali suštinski potrošimo 34 teravata struje zato što na mreži izgubimo najmanje četiri teravata, samo da to imate u vidu. To je zbog zastarele mreže, neulaganja u vodove, neulaganja u transformatore, neulaganja u stubove, u sve to što nismo radili u prethodnih 60 i 70 godina", kazao je Vučić.

U Predsedništvu Srbije ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalni direktor EPS-a Dušan Živković potpisali su Ugovor o realizaciji projekta za izgradnju solarnih elektrana. Tom prilikom, Vučić je rekao da je veoma zadovoljan zbog događaja koji mora da bude završen do 2027. i koji će omogućiti da imamo struju, čija cena će, kako je naglasio, nastaviti da raste "kako zbog punjača za električne automobile, tako i zbog veštačke inteligencije".

Reč je o Projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC, odnosno 1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW/400 MWh.

Vučić je naglasio da će za pet godina nastati haos kad je reč o potražnji za strujom u regionu, te da će ovo biti velika stvar za sve naše kompanije koje izvoze u Evropu i SAD, jer će plaćati mnogo manje takse pošto će imati sertifikat da su njihovi proizvodi proizvedeni zelenom energijom.

Takoće će dovesti investitore u zemlju, dodao je Vučić.

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, kao projekta od značaja za Srbiju.

Ovim projektom ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama.

Takođe, kako je rekao generalni direktor UGT Renewables Adam Korteze, biće otvorena i nova radna mesta, a u pitanju je i strateški projekat.

Generalni izvršni direktor Hyundai Engineering Hjon Song Hong rekao je da je ovo jedan od najvećih projekata u obnovljivim izvorima energije u čitavoj Evropi.

Njime je predviđena izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Potpisivanju su prisustvovali i američki i korejski ambasadori u Beogradu, Kristofer Hil i Đang Vu Li.