Ekonomija

Vučić: Direktan let od Beograda do Tokija biće uspostavljen u narednih šest meseci

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu ulaganja japanskih rezidenata u našoj zemlji iznosili 473,4 miliona evra u periodu od 2010. do 2023. godine
Vučić: Direktan let od Beograda do Tokija biće uspostavljen u narednih šest meseci© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će kompanija "Er Srbija" u narednih šest meseci uspostaviti direktan let na liniji Beograd-Tokio i istakao da je povezivanje sa Japanom od najvećeg značaja za Srbiju.

''Mi ćemo dati sve od sebe da uspostavimo ovu liniju u narednih šest meseci'', rekao je Vučić na Poslovnom forumu "Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu DžETRO (Jetro)" i pozvao predstavnike japanskih kompanija da češće posećuju Srbiju.

Dodao je da je sa ministrom Sinišom Malim razgovarao o uvođenju tri nova direktna leta iz Beograda, a da je jedan od njih direktan let do Tokija.

Vučić je rekao da Srbija u poslednjih 12 godina, po prvi put u istoriji, ima stabilan kurs dinara, kao i da po podsticajima i subvencijama japanskih kompanija može da se uporedi sa najboljim zemljama ne samo u Evropi, već i u širem regionu.

''Naravno, postoje i pitanja kojima moramo bolje da se posvetimo i nadam se da ćemo moći to i da uradimo, kao što je vladavina prava i sistem sudstva i pravosuđa, rekao je Vučić.

Dodao je da nije istovremeno laka geopolitička situacija, ali da može da se preokrene u prednost sa investicionog gledišta kada je reč o onima koji bi možda ulagali u našu zemlju i naglasio da će Srbija održavati mir i stabilnost u regionu i održavati dobre veze sa svima.

Istakao je da je ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura konstantno dosledan u pokušajima da Japan približi Srbiji dodajući da trgovinska razmena dve zemlje manja od 350 miliona evra, ali da će biti prilika da se uveća u budućnosti.

Investicioni rejting sve tri kreditne agencije

Vučić je izjavio da će Srbija do kraja godine dobiti investicioni kreditni rejting i od agencija "Fič" i "Mudis".

"Ovo je najveća poslovna japanska delegacija koja je ikada posetila našu zemlju", istakao je Vučić na forumu, u kome učestvuje više od 100 japanskih kompanija.
Vučić je rekao da postoje stvari kojima možemo da se hvalimo, a to je da je Srbija konačno dobila investicioni kreditni rejting od agencije "Standard end Purs".

"Dobićemo potvrdu od još dve kompanije, 'Fič' i 'Mudis' i to će biti do kraja godine, veoma brzo, ali ima još nekih dobrih stvari", rekao je Vučić.

Kreditne rejtinge dodeljuju institucije specijalizovane za procenu kreditnog rizika, a tri najuticajnije agencije na finansijskom tržištu su "Standard end Purs", "Mudis" i "Fič".

Naglasio je da javni dug Srbije u odnosu na BDP iznosi 46,5 odsto, što je zapravo polovina prosečnog javnog duga u odnosu na BDP-a u EU.

Poslovni forum "Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro)", na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijer Miloš Vučević, počeo je u Palati Srbija. Na forumu učestvuju ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura i predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džetro Susumu Kataoke.

Forumu prisustvuju ministri Siniša Mali, Tomislav Momirović, Dubravka Đedović Handanović, Jelena Begović, Irena Vujović, Goran Vesić, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Adrijana Mesarović.

Privrednu delegaciju Japana čini 105 članova predstavnika japanskih kompanija iz sektora informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i zaštite životne sredine, automobilske i vazduhoplovne industrije, robotike, biotehnologije, agrotehnologije, turizma, trgovine, usluga i drugih oblasti.

Predstavnici japanskih kompanija boraviće danas i sutra u Beogradu, sa ciljem direktnog istraživanja investicionih mogućnosti u Srbiji, najavila je ranije Japanska poslovna alijansa u Srbiji.

To je nastavak razgovora započetih prilikom posete delegacije Vlade Srbije Japanu u junu ove godine i rezultat je intenziviranja ekonomske saradnje između dve zemlje.

Izvozimo kvasac i cigarete, uvozimo automobile

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu ulaganja kompanija iz Japana u našoj zemlji iznosili 473,4 miliona evra u periodu od 2010. do 2023. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna spoljnotrgovinska razmena robe sa Japanom, od januara do juna ove godine, bila je 160,1 miliona dolara.

Ukupan izvoz robe u tom periodu iznosio je 35,4 miliona dolara, dok je uvezeno 124,7 miliona dolara robe, čime je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 28,4 odsto. Statistički podaci pokazuju da je 2023. ukupna spoljnotrgovinska razmena robe Srbije i Japana bila na nivou od 332 miliona dolara, od čega je izvoz vredeo 89,1 milion dolara.

U istom periodu uvezeno je 242,9 miliona dolara robe, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je te godine 36,7 odsto. Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Japan u 2023. godini bile su cigarete i neaktivni kvasac, dok su vodeći uvozni proizvodi bili automobili i kablovi od celuloznog acetata.

U trgovinskoj saradnji dve zemlje, Srbija ima mogućnosti za plasiranje poljoprivrednih proizvoda, posebno bobičastog voća, koji su veoma cenjeni u Japanu.

Izvoz organskih proizvoda takođe je veoma perspektivan, a japanske kompanije su zainteresovane i za uvoz srpske zdrave hrane, vina, žestokih pića, mineralne vode i lekovitih čajeva.

Usled pandemije porasla je potreba za smrznutim voćem i povrćem, a Japan godišnje potroši 74 milijarde dolara na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz različitih delova sveta i četvrta je zemlja po obimu uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, na teritoriji naše zemlje registrovano je 17 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Japana, odnosno pravna lica registrovana u Japanu.

image