Ekonomija

"Dženeral motors" ulaže milijardu dolara u rudnik litijuma: Pravimo zalihe na vreme

Američki proizvođač automobila nastoji da obezbedi snabdevanje metalom koga će biti sve manje zbog sve veće potražnje
"Dženeral motors" ulaže milijardu dolara u rudnik litijuma: Pravimo zalihe na vremeGetty © jasonbennee

Američki proizvođač automobila "Dženeral motors" (GM) povećao je svoje ulaganje u rudnik litijuma na skoro milijardu dolara jer nastoji da obezbedi dugoročno snabdevanje metalom koji je ključan za proizvodnju baterija za električna vozila.

Kompanija je podigla svoju ukupnu posvećenost "Litijum Amerikasu" sa sedištem u Vankuveru na 945 miliona dolara sa 650 miliona dolara – što je povećanje od 45 odsto i najveće u litijumskom projektu američkog proizvođača automobila, navodi se u saopštenju kanadske rudarske kompanije.

Prema dogovoru, GM će zajedno sa "Litijum Amerikasom" uložiti u razvoj rudnika "Taker pas" u Nevadi.

Proizvođač automobila kaže da je to deo napora da se obezbedi pristup metalu koji će postati suficitaran zbog prelaska na električne automobile.

GM će uložiti 625 miliona dolara – 430 miliona dolara u gotovini i 195 miliona dolara u akreditivima – da bi preuzeo 38 odsto udela u projektu "Taker pas". "Litijum Amerikas" ima 62 procenta udela.

GM je prvobitno nameravao da uloži 330 miliona dolara u rudnik. Kompanija je već uložila 320 miliona dolara prošle godine i na osnovu tog ugovora ima sedam odsto udela u "Litijum Amerikasu".

image