Kineski ekspert o samitu BRIKS-a: Glavna tema može biti uspostavljanje novog platnog sistema

Prema Šen Jiju, članice BRIKS-a trenutno vode aktivnu diskusiju o pitanju stvaranja nezavisnog mehanizma plaćanja sposobnog da izdrži pritisak sankcija

Stvaranje platnog sistema za zemlje članice BRIKS-a može biti prioritetna tema na predstojećem samitu u Kazanju, izjavio je za RIA Novosti Šen Ji, direktor Istraživačkog centra BRIKS-a na Univerzitetu Fudan.

Podsećanja radi, samit BRIKS-a biće održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra, a svoje učešće na njemu su potvrdile 33 države, od kojih će 24 predstavljati najviši zvaničnici.

"Da bi se izborili sa finansijskim rizicima i izazovima, stvaranje novog platnog sistema će verovatno biti visoko pozicionirano na dnevnom redu ovogodišnjeg samita BRIKS-a", rekao je ekspert.

Prema Šen Jiju, članice BRIKS-a trenutno vode aktivnu diskusiju o pitanju stvaranja nezavisnog mehanizma plaćanja sposobnog da izdrži pritisak sankcija.

Tokom predstojećeg samita, kako primećuje ekspert, Rusija se takođe nada da će usmeriti napore na obezbeđivanje energetske i prehrambene bezbednosti, jačanje uloge BRIKS-a u međunarodnom monetarnom sistemu, proširenje međubankarske saradnje između zemalja učesnica, kao i povećanje upotrebe nacionalnih valute u bilateralnoj trgovini.

"Ove mere će pomoći zemljama BRIKS-a da se oslobode finansijske eksploatacije zemalja Globalnog juga u međunarodnom monetarnom sistemu od strane SAD i Zapada", dodao je on.