Energetski sporazum između Srbije i Amerike: Šta piše u zvaničnom dokumentu

Sporazum koji je potpisan 18. septembra u Vašingtonu trebalo bi da potvrde poslanici Skupštine Srbije

Saradnja u oblasti nuklearne energije, odustajanje od uglja i diversifikacija izvora energije glavne su tačke Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o strateškoj saradnji u oblasti energetike u Srbiji. Sporazum koji  je potpisan 18. septembra u Vašingtonu trebalo bi da potvrde poslanici Skupštine Srbije usvajanjem posebnog zakona.

Podsetimo, Sporazum su potpisali Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije i Hoze V. Fernandez, podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu SAD. Iako je konačno dostupan domaćoj javnosti, ovaj dokument ne otkriva baš mnogo toga o namerama američke administracije, kada je u pitanju "unapređenje bilateralnih odnosa" dve zemlje u oblasti energetike.

U pitanju su samo štura obaveštenja u kojima se pominje da svi eventualni projekti u oblasti nuklearne energije treba da unaprede zajednički cilj "da se osigura da takvi projekti ispunjavaju najviše standarde nuklearne bezbednosti, sigurnosti i neširenja nuklearnog naoružanja i da budu u skladu sa nacionalnim zakonima i propisima".

U dokumentu se navodi da će dve strane sarađivati na organizovanju radionica, sastanaka, seminara i konferencija o energetici, uključujući i one koje služe podizanju svesti javnog mnjenja o projektima čiste energije u Srbiji. Kao uslov se, međutim, postavlja da projekti moraju biti od interesa za kompanije iz SAD-a.

Srbija se obavezala da će osnovati radnu grupu, koja će biti zadužena za izbor jednog ili više ponuđača koji će ili pristupiti pregovorima ili učestvovati u procesu konkurentnog nadmetanja za svaki projekat, iz redova kompanija koje su se odazvale javnom pozivu, u skladu sa zakonom Srbije kojim se uređuje oblast javnih nabavki, dok SAD "neće imati nikakvu ulogu u izboru ponuđača".

Ciljevi uključuju povećanje usvajanja i primene tehnologija čiste energije, ubrzanje procesa postepenog ukidanja proizvodnje električne energije iz uglja i produbljivanja njihovih bilateralnih strateških odnosa, uključujući omogućavanje prekograničnih projekata.

Šef srpske diplomatije Marko Đurić u autorskom teksu za "Klimejt global njuz" napisao da će Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, smanjiti oslanjanje Srbije na fosilna goriva i da će pomoći će u tranziciji na čistije izvore energije.

"Strane dodatno žele, u cilju unapređenja svog dugoročnog savezništva i strateškog partnerstva, da Srbija ponudi bezbedne, pouzdane, diversifikovane izvore energije. Saradnja u okviru ovog sporazuma ima za cilj ostvarivanje zajedničkog cilja strana da obezbede da energetski projekti u Srbiji ispunjavaju najviše standarde u oblastima javnih nabavki, upravljanja projektima, razvoja radne snage i zaštite životne sredine, da pruže podršku u postizanju ciljeva čiste energije i da promovišu zajedničke ciljeve energetske bezbednosti", piše u Sporazumu.

Pravi cilj, odustajanje od ruskih energenata, može se pročitati između redova u tekstu sporazuma, a iako nigde nije navedeno, izgleda da se očekuje da vetar i sunce zamene ruski gas. I domaći i strani stručnjaci su, međutim, više puta isticali da "zelena energija" još dugo neće moći da bude alternativa za ovaj energent, kao i da ruski gas nema alternativu, ni kada je u pitanju količina, ni cena. 

U Vašingtonu je prilikom potpisivanja sporazuma SAD i Srbije o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Marka Đurića i Hozea Fernandeza, "u igru ubačen" i američki gas, koji do sada nije tako često spominjan. Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić je rekao za RT Balkan da je reč samo o okvirnom sporazumu i da "papir sve trpi".

"Amerika nema dovoljno gasa i nemaju šta da nam ponude. To je politička burgija, pričam ti priču. Memorandum ništa ne znači, to je kao spisak lepih želja sa SAD, a mi imamo ugovor sa Rusima i to je obaveza i naš garant sigurnog snabdevanja. Nama u Srbiji je ruski gas osnova i nema drugog", rekao Vojislav Vuletić.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku Džefri Pajat, je komentarišući potpisivanje dokumenta, rekao da je reč o krovnom sporazumu koji je opisao kao "prazno platno na kojem se može slikati po želji".

"Sporazum SAD i Srbije o strateškoj saradnji u oblasti energetike je ekstremno važan korak u produbljivanju saradnje dve vlade, ali i podsticanju saradnje privatnih sektora dve zemlje, ocenio je Pajat.

U tekstu sporazuma navodi se i da će Srbija osloboditi poreza na dodatu vrednost i carina sve transakcije obavljene u vezi sa ovim projektima. Ovo je, međutim, uobičajena praksa kada je reč o primeni međudržavnih sporazuma na osnovu kojih se realizuju pojedini infrastrukturni projekti.