"Biznis insajder": Američka ekonomija ulazi u novi "superciklus"

SAD idu ka haotičnoj novoj eri nestabilnosti, kažu ekonomisti

Američka ekonomija trenutno prolazi kroz istorijsku promenu, ulazi u novi ciklus većeg rasta, stalne inflacije i geopolitičke nestabilnosti koji će preusmeriti tokove novca širom sveta, piše "Biznis insajder" pozivajući se na ekonomiste.

Novi "superciklus" će navodno biti obeležen višim kamatnim stopama i geopolitičkom i ekonomskom nestabilnošću koja će, verovatno, proizvesti inflatorne efekte. Štaviše, predviđa se da će industrijsko planiranje biti sve više pod uticajem brige za nacionalnu bezbednost, što će neizbežno uticati na lance snabdevanja u svim sektorima.

Novi superciklus "stavlja ekonomiju u potpuno novu eru", rekao je izvršni direktor "Mar Vista investmentsa" Sajlas Majers i upozorio da će ta promena uticati na poslovanje čitave generacije investitora, zajmodavaca i preduzetnika.

Prethodni "superciklus" pojavio se 2008. godine, kada je Fed smanjio ključnu stopu na nula odsto kao odgovor na globalnu finansijsku krizu koja je izazvala velika previranja širom sveta, podseća "Biznis insajder". Kao rezultat toga, prinosi na državne obveznice su pali, što znači da su investitori morali da počnu da preuzimaju ozbiljne rizike ako su želeli da zarade novac.

Iznos kapitala koji je "odleteo" na tržišta u razvoju dostigao je rekordnu vrednost, navodi medij i dodaje da je samo u 2010. iznosio oko bilion dolara.

Preduzeća su počela da se zadužuju, koristeći prednosti niskih kamata. Globalni korporativni dug se navodno udvostručio na 66 biliona dolara u deset godina do 2017. Pre pandemije kovida, inflacija i rast plata ostali su ispod 3,9 odsto, naveo je "Biznis insajder".

"Superjeftin dug" je olakšao preduzećima da se "preterano prošire i zaposle previše ljudi", rekao je Džoš Hirt, viši ekonomista u "Vangardu".

Menadžeri novca i korporacije sada moraju da se prilagode promenljivom skupu ekonomske realnosti, navodi "Biznis insajder" i ističe da je jedan od najjasnijih znakova da dolazi novi ciklus kada finansijska pravila prestanu da funkcionišu na način na koji su nekada radila.

Prošlog meseca, američke Federalne rezerve su snizile kamatne stope prvi put u više od četiri godine. Regulator je smanjio cilj za svoju ključnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na raspon od 4,75-5 odsto.