Francuska odlaže ponovno pokretanje nuklearnih reaktora

Iako je tradicionalno veliki izvoznik, Francuska je ove godine prinuđena da uvozi električnu energiju

Francuska državna energetska kompanija EDF produžila je rad na održavanju dva nuklearna reaktora za još četiri meseca, čime je dodatno poremetila snabdevanje električnom energijom u toj i susednim zemljama, javlja "Blumberg".

Najveća svetska nuklearna flota pretrpela je produžena gašenja ove godine, zbog čega je Evropa još više zavisila od prirodnog gasa u vreme rekordnih cena.

EDF je poslednjih nedelja vratio neke nuklearne reaktore u rad, međutim, njegovi zastareli pogoni će ove zime raditi smanjenim kapacitetom, što bi moglo da pogorša energetsku krizu koja je Evropu već koštala jedan bilion dolara.

Iako je tradicionalno veliki izvoznik, Francuska je ove godine bila prinuđena da uvozi električnu energiju.

Reaktori u Francuskoj sada rade sa nešto više od dve trećine kapaciteta zbog čega će ta zemlja biti prinuđena da električnu energiju proizvodi iz gasa, što će "pojesti" gasna skladišta u Evropi koja je sve teže napuniti zbog sankcija koje su uvedene Rusiji.

Francuski mrežni operater ranije je upozorio na mogući nedostatak električne energije tokom hladnijih meseci, a iz EDF su saopštili i da je odloženo pokretanje novog nuklearnog reaktora, a reč je o projektu koji već kasni više od decenije.