"Ćuti i slušaj", poručio bivši britanski ministar vojsci

Vlada će angažovati 1.200 vojnika da pomognu sektorima zahvaćenim obustavom rada, dok admiral Radakin komentariše da vojska nije rezerva za popunjavanje štrajkačkih rupa

"Naređenje-izvršenje", to bi svakom vojnom licu trebalo da bude jasno, barem tako misli nekadašnji britanski ministar Jakob Ris-Mog kojeg je začudilo što se vojne starešine vajkaju jer se britanska vojska angažuje da pomogne zemlji koja se bori sa masovnim radničkim štrajkovima. U intervjuu za Bi-Bi-Si-jev Radio 4, Ris-Mog je rekao da je posao vojske da radi ono što joj kažu civilne vlasti i da nije na njima da izražavaju mišljenje o tome.

Ministar u vladi Borisa Džonsona reagovao je na izjavu načelnika britanskog Generalštaba, admirala Tonija Radakina koji je izjavio da se prema vojnim jedinicama ne treba odnositi kao prema rezervnim kapacitetima za ublažavanje posledica štrajkova. Osvrćući se na najavu vlade da će angažovati 1.200 vojnika da pomogne u čuvanju granica i hitnim medicinskim službama, admiral Radakin je istakao da je vojska zauzeta i ne bi trebalo da popunjava "štrajkačke" rupe.

U tekstu britanskog "Mejla" konstatuje se da je talas masovnih štrajkova tokom prazničnih dana primorao vladu da angažuje vojsku da pomogne kako bi svakodnevni život mogao koliko-toliko normalno da se odvija, što znači da su vojnicima, od kojih su mnogi plaćeni manje od onih koji štrajkuju, božićni praznici uništeni.

"Vojska ne treba da daje političke izjave o tome šta treba ili ne treba uraditi, to bi trebalo da bude lično, tako da me iznenadilo da čujem ove komentare", rekao je Ris-Mog.

Poslednja mera

Bez pogovora, po ministarskoj logici, treba izvršiti i najnovije planove vlade za 2025-2030. godinu koji podrazumevaju angažovanje vojnih rezervista u slučaju budućih štrajkova i različitih vrsta kriza. Kako bi redovna vojska mogla da se posveti svojim dužnostima, planira se da se "u pripravnost" stavi oko 25.000 rezervista koji bi radili ono za šta je ovih prazničnih dana angažovana vojska. Iako se ovo navodi kao poslednja mera, kada su sve druge opcije istrošene, sada s druge strane, privreda postavlja pitanje kako će pokrivati odsustvo zaposlenih koji su pozvani kao vojna rezerva.  

Za razliku od tvrdog "ćuti i slušaj" stava Ris-Moga, viši ministar Oliver Dauden probao je da pobudi saosećanje pozivajući štrajkače da razmisle o vojnicima koje će propustiti Božić kako bi pokrili njihovo odsustvo sa radnih mesta zbog štrajka. On je pozvao sindikate da otkažu štrajkove i puste vojsku da predahne za Božić.

"Znam koliko su požrtvovani u ispunjavanju svojih dužnosti", rekao je Dauden za britanske vojnike.

Sindikati, s druge strane, procenjujju da vojska nije dovoljno obučena da popuni "kadrovske praznine na prvoj liniji fronta".

Osim 1.200 vojnih lica iz kopnenih, mornaričkih i vazdušnih snaga, više od 1.000 državnih službenika pozvano je da pomogne funkcionisanje najkritičnijih sektora.

Pad životnog standarda

Premijer Riši Sunak i dalje je "tvrda srca" što se tiče zahteva radnika iz brojnih sektora koji štrajkuju tražeći povećanje plata – to, jednostavno, ne može da se priušti.

Obustava rada u mnogim sektorima obrazlagana je padom životnog standarda, pre svega, koji bi u narednim godinama mogao da pogodi ogroman broj ljudi.

Prema istraživanju "Fondacije nova ekonomija" oko 30 miliona ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu neće moći da priušti ono što javnost doživljava kao pristojan životni standard do kraja mandata ove vlade 2024. godine.

Povećanje cena, povišice plata koje su ispod nivoa inflacije i rast nezaposlenosti, dovešće do toga da 43 odsto domaćinstava neće imati dovoljno sredstava za kupovinu životnih namirnica, kupovinu nove odeće ili poklona sebi ili porodici, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu.