Zapad sklanja rusko zlato iz svojih trezora ali ne može bez njega

Rusko zlato vredno milijarde dolara tiho je uklonjeno iz zapadnih investicionih fondova u periodu od jula do novembra, kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Moskve

Podaci 11 zapadnih investicionih fondova pokazali su da su ruske zlatne poluge, čija je vrednost procenjena na 2,2 milijarde dolara, "sklonjene" sa računa fondova nakon što je palo interesovanje investitora da ulažu u ovaj plemeniti materijal posle podizanja kamatnih stopa.

Podaci do kojih je došao Rojters pokazuju da se rusko zlato sklanjalo znatno brže od poluga drugih zemalja što je, navodno, pokazatelj da investitori ne žele da imaju sredstva povezana sa Rusijom zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Dva izvora Rojtersa iz fondova koji na berzi trguju robom, uključujući zlato, takozvani ETF, kažu da pokušavaju da utvrde koje zlato, od stotina tona koliko ih imaju u trezorima, potiče iz Rusije kako bi investitori znali na čemu su.

Kada je Moskva pokrenula specijalni vojnu operaciju u Ukrajini, banke su se opirale zahtevima fondova da uklone ruske poluge iz straha da bi rasprodaja mogla da izazove potres na tržištu.

"Nismo želeli ishitrenu rasprodaju ruskog metala", rekao je agenciji neimenovani izvršni direktor jedne od banaka koja čuva zlato ETF-ova. Uklanjanje ruskog zlata išlo je "kontrolisano", dodao je direktor.

Mogu poluge proizvedene pre marta

Fondovi ne moraju da prodaju svoje poluge ako su one proizvedene u Rusiji pre 7. marta jer one ne potpadaju pod zapadne sankcije uvedene Moskvi, osim ako nisu u vlasništvu sankcionisanih ruskih pojedinaca ili kompanija.

Sankcijama je, međutim, zabranjeno posedovanje novog zlata iz Rusije, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača i godišnje iskopa oko 330 tona ovog plemenitog metala u vrednosti od oko 19 milijardi dolara.

Rusko zlato sklonjeno iz fondova često biva prosleđeno drugim vlasnicima (koji nemaju problem sa njegovim poreklom) na istoj lokaciji, rekla su dva izvora. Međutim, deo zlata se šalje u Aziju gde je proteklih meseci potražnja povećana.

Sve zlatne poluge su jednake

Jedanaest najvećih ETF-ova, čije je podatke Rojters analizirao, ima gotovo 2300 tona zlata vrednog 130 milijardi dolara u trezorima u Londonu, Cirihu, Njujorku - što je oko dve trećine svog ETF zlata na svetu.

Većinom ovih fondova upraju finansijski giganti "DžejPi Morgan", HSBC i ICBC koji je i najmanji sa nekih 100 tona zlata koje je najbrže rasprodao, smanjivši broj ruskih poluga za 47 odsto.

HSBC, koji čuva oko 1100 tona zlata fondova, smanjio je količinu ruskih poluga sa svojih računa za 20 odsto od jula, dok je "DžejPi Morgan" sa 1050 tona zlata, smanjio udeo ruskog za 13 odsto.

Dva fonda potpuno su rasprodala svoje ruske poluge, a od jula ukupna količina ruskog zlata u svih 11 fondova pala je 19 odsto. Zanimljivo je da su dva najveća fonda "BlekRok" i SPDR zapravo povećala količinu poluga koje stižu iz Moskve.

Uprkos smanjenju zaliha, izvori kažu da nijedan fond ne želi da se potpuno oslobodi ruskog zlata, koje je u zapadnom finansijskom sistemu prisutno već godinama, jer ovo tržište i dalje prati devizu "sve zlatne poluge su jednake".