Ekonomija

Zaduživanje Velike Britanije u novembru oborilo sve rekorde

Podrška domaćinstvima i preduzećima sa računima za energiju pogurali su javno zaduživanje na rekordne 22 milijarde funti
Zaduživanje Velike Britanije u novembru oborilo sve rekordeGetty © Peter Macdiarmid

Javno zaduživanje Velike Britanije prošlog meseca je dostiglo najviši nivo u bilo kom novembru u istoriji.

Državna podrška domaćinstvima i preduzećima sa računima za energiju i povećanje rata za otplatu kamata pogurali su javno zaduživanje zemlje na rekordne 22 milijarde funti u novembru, piše "Gardijan".

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je država potrošila više nego što je prihodovala od poreza i drugih stavki, što znači da je morala da pozajmi skoro 14 milijardi funti više u novembru nego godinu dana ranije.

To je podiglo zaduživanje u novembru na rekordan nivo za taj mesec otkako je 1993. godine počela da se objavljuje mesečna evidencija, navodi britanski list.

Zaduživanje javnog sektora je prošlog meseca takođe bilo veće nego u špicu pandemije virusa korona kada je vlada pokrenula programe državne potrošnje za podršku potrošačima i preduzećima tokom više uzastopnih lokdauna.

Finansijska podrška pojedincima i firmama da se izbore s rastućim računima za energiju u velikoj meri je odgovorna za skok isplata pomoći na 13,2 milijarde funti, što je za 3,3 milijarde funti više nego godinu dana ranije, dodaje list.

Uticaj inflacije se takođe oseća u vladinim finansijama, pošto je od sredine 2021. godine država morala da plaća veću kamatu na svoj dug uglavnom zbog rasta inflacije, navodi Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Kamata na dug centralne vlade koja je morala da se izmiri u novembru iznosila je 7,3 milijarde funti, od čega se na 4,3 milijarde funti odrazio uticaj inflacije.

Iznos plaćenih kamata je bio za 2,4 milijarde funti viši nego u novembru 2021. i najveći u jednom mesecu od 1997. godine kada je počeo da se meri taj indeks.

Vladin program novčane pomoći domaćinstvima za račune za struju koštao je državu 1,9 milijardi funti u novembru.

Javni dug Velike Britanije u novembru je iznosio 98,7 odsto BDP-a, što je blagi pad od 0,3 procenta u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

image