Marke i dalje šuškaju u Nemačkoj: Milijarde u slamaricama

Nemačka centralna banka razmenila je više od 49 miliona dojče maraka za evre ove godine

Gotovo 21 godinu posle uvođenja evra, Nemci i dalje imaju značajne svote novca u dojče marakama, a prema proceni Nemačke centralne banke ukupna vrednost novčanica koje još nisu razmenjene za evre krajem novembra bila je nešto manja od 12,3 milijardi maraka ili oko 6,29 milijardi evra.

Nedavno je nivo razmene ponovo porastao, prvi put posle 2018. godine. Prema pisanju portala "Tageshau", Bundesbanka razmenila je više od 49 miliona dojče maraka za evre ove godine.

Član Upravnog odbora Bundesbanke Johanes Berman to najviše pripisuje činjenici da je tokom pandemije virusa korona 2021. bilo teško razmeniti marke jer su poslovnice banke ograničeno radile.

"Zalihe koje nisu razmenjene za evre su se akumulirale za protekle dve godine", rekao je Berman agenciji DPA.

On procenjuje da razmena maraka u evre neće biti povećana ove godine i dodaje da je ona, ustvari, iz godine u godinu sve manja.

Najveći deo stare valute razmenjen je 2001. i 2002. godine, kada je Nemačka uvela evro. Berman navodi da kovanice nestaju, dok papirne novčanice ljudi bolje čuvaju jer imaju veću vrednost.

"Nemačka je jedna od šest zemalja u evro-zoni koja razmenjuje staru nacionalnu valutu za evre bez ograničenog vremenskog roka", navodi Berman.

To je slučaj i u Austriji, Irskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Banknote iz vremena pre evra, pojedini čuvaju na najneobičnijim mestima, pa je tako jedan Nemac posle očeve smrti otkrio "štek" u kolekciji baštenskih patuljaka, tačnije u pojasu figura. Gotovina koju je našao vredela je 26 evra.