Ekonomija

Topli stanovi ili klimatski ciljevi? Za Nemce je izbor očigledan - povratak jeftinom i prljavom uglju

Nemačka je pod pritiskom energetske krize odustala od svojih ambicioznih klimatskih ciljeva
Topli stanovi ili klimatski ciljevi? Za Nemce je izbor očigledan - povratak jeftinom i prljavom ugljuwww.globallookpress.com © Federico Gambarini/dpa

Najveća ekonomija Evrope već godinama troši rekordne količine fosilnog goriva za proizvodnju struje, pokazali su podaci "Blumberga" koji navodi i da će Nemačka dogodine bili jedna od nekoliko zemalja koja će povećati uzoz uglja.

Širom sveta, ugalj - relativno jeftino i vrlo zagađujuće gorivo - se vraća na velika vrata jer zemlje nastoje da spreče da rastući troškovi energenata izazovu ekonomski krah.

U Evropi je kriza akutna, nakon što je Rusija ograničila isporuke prirodnog gasa kao odgovor na sankcije Zapada. Nemačka sada pokušava da uklopi jačanje energetske bezbednosti sa dugoročnim ciljem neto nulte emisije.

"Svi žele da ispune svoje klimatske ciljeve, ali istina je da kada se suočite sa dilemom da zadržite svetla upaljena ili smanjite emisiju ugljenika, izbor pada na uključena svetla", rekao je Karlos Fernandez Alvarez, vršilac dužnosti šefa sektora za gas i ugalj u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

Nemačka planira da postepeno ukine upotrebu uglja do 2038. godine, dok se vladajuća koalicija zalaže za još raniji cilj do 2030. Sa ugljem koji se ponovo više koristi, postavlja se pitanje da li će planovi obuzdavanja klimatske krize biti ispunjeni. 

Međutim, da bi prebrodila trenutnu krizu, zemlja je privremeno vratila neke elektrane na ugalj koje su bile van mreže. U većini zemalja, ograničena količina energetskih kapaciteta uglja se vraća u funkciju. "Samo u Nemačkoj, sa 10 gigavata, je taj preokret značajniji", navodi se u izveštaju IEA.

Nemačka sada proizvodi više od trećine svoje električne energije iz termoelektrana na ugalj, navodi Destatis, savezni zavod za statistiku. U trećem kvartalu, njena električna energija iz proizvodnje na ugalj bila je 13,3 odsto veća nego u istom periodu godinu dana ranije, navodi agencija.

Evropske cene gasa su tokom leta skočile na rekordne nivoe i ostale su oko dva puta više od petogodišnjeg proseka za to doba godine. Ranije ove godine, brojne nemačke kompanije prebacile su se na ugalj zbog rastućih cena gasa.

Iako su cene gasa i uglja nedavno pale, još uvek je isplativije sagorevati prljavije gorivo za proizvodnju električne energije.

"Ugalj se vraća kao osnovni generator", rekao je Gijom Pere, šef konsultantske kuće za energetiku "Pere" i dodao da će ugalj ostati u upotrebi dokle god bude bilo nestašica gasa.

On je napomenuo da su Evropska unija i Turska jedini veliki korisnici energije širom sveta za koje se očekuje da će povećati uvoz uglja u 2023. u odnosu na 2022. godinu.

Sagorevanje uglja imalo je za posledicu da je nemačka struja ovog meseca bila "prljava" kao struja proizvedena u Južnoj Africi i Indiji pošto je zbog zime, potrošnja struje skočila.

image