Ekonomisti upozoravaju: "Kamikaze politika" ECB može učiniti da evro padne ispod dolara

ECB nastavlja sa dizanjem kamatnih stopa "bez obzira na moguće posledice po ekonomiju", izjavio je ekonomista "Kapital ekonomiksa" Džonas Golterman

Odluka Evropske centralne banke (ECB) da dodatno podigne kamatne stope može prouzrokovati krah evra i izazvati drastičnu ekonomsku krizu u Italiji, upozoravaju stručnjaci. 

ECB je počektom decembra najavila da će podići tri ključne kamatne stope za baznih 50 poena, počevši od 21. decembra.

Standardna kamatna stopa je porasla sa dva na 2,5 odsto, dok će kamata za banke koje pozajmljuju sredstva od ECB iznositi 2,75 odsto. 

Zvaničnici ECB ocenili su da je takav potez neophodan ne bi li se suzbila stopa inflacije, koja trenutno u EU iznosi nešto iznad 10 odsto.

"Kamikazi politika" ECB

Način na koji ECB namerava da suzbije inflaciju izazvao je kritike najvećih zapadnih bankarskih kompanija, uključujući "Džej Pi Morgan, "ING", "Kapital ekonomiks" i "Barklis", ukazavši da evro može pasti ispod dolara za svega nekoliko meseci, prenosi britanski "Ekspres".

U tim prognozama se upozorava da evro može dostići i najnižu vrednost u proteklih 20 godina, a koja iznosi 0,95 odsto vrednosti američkog dolara, navodi britanski list.

Evro trenutno ima vrednost od 1,05 dolara.

Viši ekonomista "Kapital ekonomiksa" Džonas Golterman je pristup ECB nazvao "kamikazi politikom", dodavši da "oni nastavljaju sa dizanjem kamatnih stopa samo zato što je inflacija velika, bez obzira na to šta se dešava na tržištu obveznica i bez obzira na moguće posledice po ekonomiju."

"To nije održivo", ocenio je Golterman.

On je dodao da je Italija već imala prilike da iskusi visoke kamatne stope, što preti da prouzrokuje finansijsku krizu sličnu onoj iz 2011. godine. 

Zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini je nazvao potez ECB "neverovatnim".