Meloni traži snažniji odgovor EU na američki zakon o inflaciji

Evropska unija treba više da radi na tome da postane nezavisna sa sopstvenim lancima snabdevanja, poručila italijanska premijerka

Evropska unija bi trebalo da preispita svoja pravila za isplatu državne pomoći i da uspostavi bolji nadzor nad ključnim lancima snabdevanja poput energeneata i čipova kako bi se suprotstavila američkom Zakonu o smanjenju inflacije, poručila je italijanska premijerka Đorđa Meloni, prenosi "Blumberg".

Reč je o zakonu koji je usvojila administracija Džozefa Bajdena na osnovu kog američke kompanije dobijaju subvencije zbog kojih će biti u nepravednoj prednosti u odnosu na evropske.

Italijanska premijerka je kritikovala američka pravila, rekavši da EU treba više da radi na tome da postane nezavisna sa sopstvenim lancima snabdevanja kada je reč o ključnim industrijama.

Meloni je američki zakon osudila i početkom decembra kada je navela da je nova regulativa SAD diskriminatorna prema evropskim preduzećima. Tom prilikom je saopštila da je njena vlada spremna da podrži napore za zaštitu evropskih porodica i kompanija.

"Pozitivnim smatramo mere koje favorizuju konkurentnost i štite stratešku proizvodnju uz očuvanje integriteta zajedničkog tržišta bez diskriminacije", istakla je ona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je predstavila plan u četiri tačke kojim se predviđa davanje više slobode članicama EU da ulažu u sopstvene kompanije.

Protiv Zakona o smanjenju inflacije i francuski predsednik Emanuel Makron koji je poručio da Evropljani moraju da snažno odgovore na potez Vašingtona.

Američkim Zakonom o smanjenju inflacije izdvaja se više od 360 milijardi dolara za suzbijanje posledica klimatskih promena, što uključuje poreske olakšice za postavljanje i pravljenje infrastrukture koja je u skladu sa politikom prelaska na tzv. čistu energiju.