Spoljnotrgovinski promet Rusije na kraju godine dostigao rekordni nivo

Za ovo će biti zaslužan izuzetno visok obim izvoza, uprkos sankcijama i silnim ograničenjima cene ruskih energenata, poručuju iz Federalne carinske službe Rusije

Spoljnotrgovinski suficit Rusije na kraju 2022. godine dostići će rekord, bez obzira na težak decembar usled problema sa izvozom energenata, rekao je za "RIA Novosti" Ruslan Davidov, prvi zamenik šefa Federalne carinske službe (FTS) Rusije.

"Ako govorimo o vrednosti spoljnotrgovinskog prometa, mi smo već pretekli rezultate od prošle godine. Ovo će se uglavnom desiti zbog velikog obima izvoza, te ćemo imati rekordno pozitivan trgovinski balans. Čak ni situacija u decembru ove godine neće uticati na pokazatelje", izjavio je, dodajući da FTS već sada beleži smanjenje izvoza energenata u druge zemlje zbog ograničenja cene nafte, gasa i naftnih derivata.

Od 5. decembra Evropska unija prestala da je uvozi rusku naftu koja se transportuje putem mora. G7, EU i Australija u decembru su takođe uvele ograničenje cene ruske nafte u slučaju kada se ona prevozi morskim putem. U skladu sa tom odlukom, zabranjeno je prevoziti i osiguravati tankere koji prevoze rusku naftu na ovaj način po ceni koja je iznad 60 dolara po barelu.

Moskva je na ova ograničenja odgovorila zabranom isporuke sirove nafte i goriva stranim kupcima koji se pridržavaju gornje granice cene u svojim ugovorima.