Uprkos sankcijama japansko-ruska trgovinska razmena beleži ozbiljan skok u 2022. godini

Skok trgovinske razmene je rezultat visokih cena energenata

Trgovina između Rusije i Japana beleži godišnji porast od 10 odsto u prvih 11 meseci 2022. uprkos sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi, pokazuju procene TASS-a koji se poziva na japanske trgovinske statistike.

U monetarnom smislu, bilateralna trgovina iznosi 2,365 biliona jena (oko 18 milijardi dolara).

Povećanje se uglavnom pripisuje nestabilnosti na globalnom energetskom tržištu, pošto su cene nafte porasle zbog ponovnog otvaranja privrede nakon kovida, praćenih sankcijama i merama odmazde Moskve.

Rusija, jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte, ostaje jedan od glavnih dobavljača tečnog prirodnog gasa (LNG) za Japan. Oko devet odsto japanskog uvoza goriva "drži" Moskkva. Ruski gas čini tri odsto proizvodnje električne energije u Japanu.

Shodno tome, rastuće cene gasa tokom 2022. dovele su do povećanja japanskog uvoza iz Rusije u monetarnom smislu za 35 odsto na 1,82 biliona jena (skoro 13,9 milijardi dolara). U međuvremenu, japanski izvoz u Rusiju opao je za 30,7 odsto na oko 540 milijardi jena (oko 4,14 milijardi dolara).

Tokio je smanjio kupovinu ruske nafte na skoro nulu u julu i avgustu. Štaviše, Japan se pridružio šemi ograničenja cena nafte koju su prošlog meseca usvojile zemlje Grupe sedam.