Vlada Velike Britanije: Nema smanjenja poreza

Institut za fiskalne studije ocenio je da će strategija nove britanske vlade zahtevati smanjenje potrošnje od 62 milijarde funti

Nova britanska vlada saopštila je danas da neće poništiti svoje ogromne poreske olakšice ili smanjiti javnu potrošnju, jer pokušava da bude čvrsta u suočavanju sa sve većim previranjima na finansijskom tržištu i zabrinutosti zbog promene ekonomske politike.

Britansko finansijsko tržište je pod pritiskom od 23. septembra kada je ministar finansija Kvasi Kvarteng najavio smanjenje poreza za 45 milijardi funti (50 milijardi dolara), ne navodeći pritom kako će se vršiti plaćanje.

Britanski Institut za fiskalne studije ocenio je da će strategija nove vlade zahtevati smanjenje potrošnje od 62 milijarde funti ili povećanje poreza kako bi se zaustavio rast javnog duga.

Suočena sa pitanjima o tome kako će vlada finansirati svoju novu ekonomsku politiku, premijerka Velike Britanije Liz Tras je rekla da neće biti smanjivanja javne potrošnje, dok je ministar finansija Kris Filip kazao da vlada neće poništiti svoje planove za smanjenje poreza.

Upitana da li se drži obećanja da neće smanjiti javnu potrošnju tokom izbora za rukovodstvo Konzervativne partije, Tras je rekla: "Apsolutno, apsolutno".

Njen portparol je kasnije kazao da će ukupna javna potrošnja rasti i da predstoji donošenje veoma teških odluka, budući da se "suočavamo sa globalnim izazovima".