Ekonomija

OPEK+ poljuljao Bajdenove planove

Zvaničnici "Bele kuće" brinu kako će se smanjenje proizvodnje nafte odraziti na njihov plan o ograničavanju cena goriva koje proizvodi Rusija
OPEK+ poljuljao Bajdenove planove© Pixabay

Smanjenje proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno na koje se odlučio kartel OPEK+ zadalo je velike glavobolje Bajdenovoj administraciji. Kako „Blumberg“ saznaje, neki zvaničnici strahuju da bi ta odluka mogla da izjalovi njihov inače od početka klimav plan da ograniče cene ovog goriva kupljenog od Rusije.  

Ideja im je naime da na globalnom tržištu zadrže dovoljno ruskih zaliha, i da tako spreče skok cena. I od toga ne odustaju, jer plan ima široku podršku i u samoj administraciji, ali i među saveznicima. Jer ovaj predlog, kako kaže jedan izvor, smatra se najboljom među lošim opcijama za smanjenje ruskih prihoda od nafte kojima se finansira rat u Ukrajini.

Deo zvaničnika, međutim brine da je smanjenje proizvodnje OPEK+ kartela povećalo kolebljivost tržišta, i da bi potez SAD da ograniči cene ruske nafte mogao da bude kontraproduktivan - da ustvari dovede do poskupljenja.


Zaposleni u administraciji svakodnevno su održavali sastanke ne bi li razradili primenjivanje gornje granice cena, ali, kako „Blumbergu“ priznaje neimenovani sagovornik, svakodnevno brinu da bi sada Putin mogao da uzvrati prekidom snabdevanja.

Cena međunarodno referentne nafte Brent, u četvrtak je, inače, na azijskom tržištu bila promenjena na  92,40 dolara po barelu. Ove godine je tržište bilo izuzetno nestabilno pa su tako u početnim danima ruske operacije cene nafte skočile do 140 dolara, da bi onda u trećem kvartalu pale.

Bajdenov bes

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da „ograničenje cena stvara veoma loš presedan i da će prvenstveno pogoditi one koji to rade“.

Dodao je i da je tako nešto neprihvatljivo za Rusiju, dok je Putin kategoričan u odluci da njegova zemlja naftu neće prodavati državama koje učestvuju u planu za ograničavanje cena.

Smanjenje proizvodnje OPEK+ organizacije, izazvalo je ogorčenost američkih zvaničnika i unervozilo predsednika Džoa Bajdena koji je  Saudijsku Arabiju, najuticajnijeg člana kartela, optužio da je stala na stranu Rusije.  Uz to, neke demokrate sugerisale su da je tajming za ovakav potez, mesec dana pre izbora za Kongres u SAD, imao za cilj da naškodi njihovoj stranci.

Saudijska Arabija međutim, tvrdi da je ta odluka zasnovana samo na „plemenitim ciljevima“ da održi stabilne globalne cene nafte i da potvrdi strateški odnos sa Amerikom.

Američki zvaničnici i dalje nastavljaju da rade na planu ograničenja cena, kako interno, tako i sa saveznicima. I to, kako je u jednom od saopštenja tamošnjeg ministarstva finansija rečeno „udvostručiće napore da ograniče cene ruske nafte“. Ideju podržavaju i Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, državni sekretar Entoni Blinken, i sam predsednik.

Diskusija o detaljima

Plan ograničenja cena osmišljen je da ublaži posledice koje će izazvati sankcije EU na rusku prodaju. Jer, ova organizacija zabranila je uvoz, a uz to će i svojim kompanijama zabraniti da pružaju usluge koje se odnose na pomorski transport ruske nafte trećim zemljama. Ovaj režim omogućio bi ipak kupcima ruskog goriva pristup evropskim uslugama, ali samo ako nabavna cena bude niža od one koju su zacrtali SAD i saveznici. Visina nije još određena, a razgovori o detaljima očekuju se kasnije ovog meseca.

Ali, kako „Blumbergovi“ sagovornici tvrde, malo je verovatno da će se na ovaj način Putinu „iseći“ prihodi od nafte za operaciju Ukrajini. Uz to, značajna prepreka planu, jeste i to što se za njegovo sprovođenje mora dobiti odobrenje svih članica EU.

 

image