Ekonomija

Britanija drastično smanjuje subvencije za preduzeća

Britanska vlada pod pritiskom inflacije smanjuje pomoć kompanijama
Britanija drastično smanjuje subvencije za preduzećawww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Britanska vlada objavila je planove za smanjenje energetskih subvencija za preduzeća za ovu godinu za oko 85 odsto na 5,5 milijardi funti (6,7 milijardi dolara), nakon što je trenutni nivo podrške opisala kao "neodrživo skup".

Kada je vladina nadzorna agencija za budžet u novembru objavila prognoze bilo je predviđeno da će trenutni šestomesečni program energetske podrške, koji ističe krajem marta, iznositi 18,4 milijarde funti.

"Moj glavni prioritet je rešavanje rastućih troškova života – nešto sa čim se bore i porodice i preduzeća", naveo je ministar finansija Džeremi Hant u saopštenju. "To znači donošenje teških odluka za smanjenje inflacije, uz pružanje što više podrške porodicama i biznisu koliko smo u mogućnosti."

Ministarstvo finansija traži načine da smanji pakete energetske podrške dok pokušava da stabilizuje javne finansije nacije nakon političkih i ekonomskih previranja pod kratkotrajnom vladom bivše premijerke Liz Tras.

Vlada je saopštila da će većina preduzeća dobiti popust na račune za energente do 6,97 funti po megavat satu (MVh) za gas i 19,61 funtu po MVh za struju između aprila 2023. i marta 2024.

Ovo je drugačija i manje izdašna struktura od sadašnjeg programa, gde je vlada postavila maksimalnu poslovnu tarifu od 75 funti po MVh za gas i 211 funti po MVh za električnu energiju, i kompenzuje dobavljače energije u slučaju viših veleprodajnih stopa.

Prema novom programu, preduzeća, a ne vlada, moraće da plate dodatne troškove ako cene energenata porastu.

Novi program će uključiti dodatnu podršku nekim energetski intenzivnim poslovima, uglavnom u proizvodnji.

image