Ekonomija

Stotine hiljada Britanaca ne mogu da otplate hipoteke

Dužnici mlađi od 30 godina nalaze su u najvećem riziku od nemogućnosti plaćanja mesečnih rata
Stotine hiljada Britanaca ne mogu da otplate hipotekewww.globallookpress.com © Facundo Arrizabalaga/ZUMAPRESS.com

Više od 750.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji najverovatnije neće moći da otplati svoje hipoteke u naredne dve godine usled rasta troškova pozajmljivanja, piše britanski "Telegraf".

Iz Uprave za finansije saopšteno je da je do juna 2022. godine već preko 200.000 domaćinstava kasnilo sa otplatom, a direktor te uprave Nikil Rati naveo je da mnogi Britanci duguju hiljade funti, kao i da je 117.000 onih koju su se zadužili ne uspevaju da plate mesečnu ratu.

Pored toga, još 570.000 domaćinstava je u opasnosti od nemogućnosti otplate hipoteke, što znači da će njihovi troškovi za otplatu porasti na više od 30 odsto u odnosu na njihove prihode, dodali su iz Uprave za finansije.

To bi moglo da dovede do prisilne prodaje imovine, što će uticati na pad cene kuća u narednim mesecima, dodaje se u saopštenju koje je upućeno skupštinskom Odboru za finansije.

Britanski list napominje da do problema sa otplatom hipoteka dolazi usred rekordnog pada životnog standarda, nakon što su Britanci bili pogođeni rastućim kamatnim stopama i najvišom inflacijom u poslednje četiri decenije.

Iz Uprave za finansije naveli su da će broj neizvršenih obaveza zavisiti od toga koliko ljudi će ove godine ostati bez posla, a očekuje se da će britanska privreda ući u recesiju koja će trajati najmanje do kraja 2023. godine.

Međutim, Rati je napomenuo da su prognoze o neizvršenim obavezama zasnovane na očekivanim kamatnim stopama 23. septembra prošle godine kada je usvojen neuspeli "mini budžet". U to vreme se očekivalo da će kamatne stope dostići 5,5 odsto.

Usled poboljšanja situacije na tržištu sada se očekuje da referentna kamatna stopa Banke Engleske ipak neće biti veća od 4,5 odsto, što sugeriše da bi broj onih koji ne mogu da otplate mesečne rate mogao da bude manji.

Klijentima koji kasne sa plaćanjem mesečnih rata, banka najčešće nudi novi plan otplate hipoteke, a oduzimanje nekretnine je poslednja opcija, piše list.

Prema podacima Uprave za finansije, broj onih koji su ostali bez nekretnine je nizak, te da je u poslednja tri meseca do juna prošle godien bio 835 dužnika u čijim slučajevima je moralo da se pribegne toj opciji.

Najveći broj nekretnina oduzet u Engleskoj i Velsu iznosio je 13.200 na vrhuncu finansijske krize u prva tri meseca 2009. godine, a tokom čitave godine je skoro 49.000 nekretnina oduzeto sudskim putem.

Dužnici mlađi od 30 godina su posebno izloženi riziku od nemogućnosti plaćanja mesečnih rata kao i oni oni koji su nekretninu kupili uz pomoć "Help to Buy" šeme koja novim kupcima pruža mogućnost da prilikom kupovine plate depozit od samo pet odsto.

Iz fondacije "Rezolušn" upozorili su da će zbog najvaljenog pada cene nekretnina oko 140.000 mladih Britanaca živeti u domovima koji vrede manje od njihove hipoteke, a skoro 1,5 miliona vlasnika nekretnina će morati da obnovi hipoteku ove godine, zaključili su iz britanskog Zavoda za statistiku.

image