Stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma predviđaju recesiju

Oko dve trećine ispitanih očekuje globalnu recesiju 2023. godine, što znači da se broj "pesimističnih" prognoza udvostručio

Većina vodećih ekonomista koje je anketirao Svetski ekonomski forum (VEF) u novembru i decembru prošle godine predviđa recesiju globalne ekonomije u 2023. godini.

Prema izveštaju VEF-a, globalnu recesiju 2023. očekuje oko dve trećine vrhunskih stručnjaka, dok 18 odsto veruje da je to vrlo verovatno.

VEF je primetio da se od prethodne studije u septembru 2022. godine broj pesimističnih u pogledu perspektiva ekonomskog razvoja u 2023. više nego udvostručio, prenosi TASS.

Među renomiranim ekonomistima koji su učestvovali u studiji postoji snažan konsenzus da je prognoza ekonomskog rasta u 2023. mračna, posebno u Evropi i Americi, saopštio je VEF. Svi oni predviđaju slab ili izuzetno slab rast, što sugeriše da se situacija pogoršala poslednjih meseci. 

U septembru 2022. godine 86 odsto ekonomista je predviđalo slab ili veoma slab rast u Evropi, dok je 64 odsto predviđalo slab ili veoma slab rast u Americi.

Stručnjaci veruju i da će ukidanje strogih epidemioloških mera u Kini podstaći ekonomski rast. Visoku inflaciju u Kini očekuje pet odsto ispitanika, a u Evropi 57 posto.

Objavljivanje izveštaja VEF poklapa se sa 53. forumom ove organizacije u Davosu u Švajcarskoj, od 16. do 20. januara. Predstavnici oko 100 zemalja, uključujući više od 50 šefova država i vlada, okupiće se da razgovaraju o načinima za rešavanje globalnih problema vezanih za hranu, energiju i druge probleme. 

Svetski ekonomski forum je nevladina organizacija osnovana u Švajcarskoj sa godišnjim skupovima lidera iz biznis sektora, državnim liderima i profesionalcima iz različitih industrija. Preko hiljadu velikih kompanija i organizacija su članice VEF.