Sprema se zlatna digitalna rublja?

Iran i Rusija rade na tome da međusobna trgovinska potraživanja izmiruju uz pomoć nove stabilne kripotvalute

Rusija planira da pokrene novu, stabilnu kriptovalutu (stejblkoin) čija bi vrednost bila vezana za zlato, a u svrhu korišćenja u međunarodnoj trgovini, izjavio je za list "Parlamentskaja gazeta" predsednik Odbora za finansijsko tržište u Državnoj dumi Anatolij Aksakov. O tome se razgovaralo tokom nedavne posete Ruske Federacije Iranu, gde su zvaničnici pokazali interesovanje za tu inicijativu.

"Razgovarali smo o izdavanju stejblkoina, digitalnih finansijskih sredstava (DFA) koja su vezana za određenu referentnu imovinu. Na primer, govorio sam o zlatu, zlatnim polugama, proizvođačima koje mogu da ih obezbede, ili centrima u kojima se zlato skladišti, a DFA se izdaju na osnovu tih rezervi", objasnio je Aksakov nakon posete ruske delegacije Islamskoj Republici.

Takav stejblkoin bi mogao da se koristi kao sredstvo plaćanja u trgovini između Rusije i Irana, precizirao je Aksakov, i dodao da se iranska strana zainteresovala za taj predlog.

Poslanik Državne dume napomenuo je da Iran ima velika dugovanja prema RF, dok iranski rijal značajno oscilira i ima dva kursa vezana za američki dolar – zvanični, koji je odobrila Centralna banka Irana, i tržišni kurs, što predstavlja problem za obračun robe koja se uvozi iz Rusije.

Ideja o izdavanju ruskog stejblkoina čija bi vrednost bila vezana za zlato, budući da se radi o najmanje ranjivoj imovini, pokrenuta je još 2019. godine u Državnoj dumi kada je i predloženo da se s tim u vezi razgovara sa ostalim članicama BRIKS-a.

Inače, BRIKS već neko vreme radi na dedolarizaciji, to jest uvođenju zajedničke valute za trgovinu izmešu zemalja bloka.

Pritisnuti zapadnim sankcijama, Rusija i Iran istražuju opcije za korišćenje decentralizovane kriptovalute kako bi zaobišli ograničenja u spoljnoj trgovini. U avgustu 2022. godine Iran je izdao svoju prvu zvaničnu narudžbinu za uvoz koristeći kriptovalute, dok Rusija preduzima korake da legalizuje prekogranična plaćanja kriptovalutama. Takođe, u razvoju su i digitalna rublja i kriptorijal koji nisu vezani za zlato.