Ekonomija

Turska: Gasno čvorište počinje s radom za godinu dana

Ministar energetike Turske tvrdi da ta zemlja može da isporuči Evropi oko 40 milijardi kubnih metara godišnje
Turska: Gasno čvorište počinje s radom za godinu danawww.globallookpress.com © © Maksim Konstantinov

Turska se nada da bi gasno čvorište u Istanbulu, za preusmeravanje gasa iz Rusije u Evropu, moglo da počne s radom u roku od godinu dana, izjavio je tamošnji ministar energetike Fatih Donmez u intervjuu za TV kanal "Al Džazira".

"Trenutno ne postoji čvorište za trgovinu gasom u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi. Zemlje s kojima komuniciramo u pomenutim regionima podržavaju ovu ideju. Nadamo se da će gasno čvorište početi s radom u roku od godinu dana", rekao je Donmez.

"Turska uvozi gas iz petnaest zemalja", istakao je ministar i dodao da iako tamošnja infrastruktura uglavnom pruža usluge turskim potrošačima, ona ima kapacitete da podrži transport gasa u Evropu.

"Pristup delu naših LNG terminala je besplatan, posebno u letnjim mesecima, pa se oni mogu koristiti za snabdevanje gasom evropskih država", izjavio je Donmez.

"Turska može godišnje da ubrizga oko 100 milijardi kubnih metara gasa u nacionalni sistem za distribuciju gasa", rekao je Donmez i istakao da u Turskoj troše oko 55-60 milijardi kubnih metara godišnje. "Drugim rečima, možemo da isporučimo Evropi oko 40 milijardi ako je potrebno", dodao je on.

Turska je pokrenula radove na izgradnji rusko-turskog gasnog čvorišta za snabdevanje Evrope gasom na inicijativu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na forumu Ruske energetske nedelje u oktobru 2022.

U Turskoj bi trebalo da bude izgrađeno najveće gasno čvorište u Evropi i da isporuka gasa, koja više nije moguća "Severnim tokom", bude preusmerena na to čvorište.

Putin je tada naveo da je moguća izgradnja još jednog gasovoda.

image