Ekonomija

Delovi Amerike ostaju bez benzina?

Zabrana uvoza ruskog goriva u EU, koja stupa na snagu 5. februara, mogla bi da dovede do nestašica na drugoj strani Atlantika
Delovi Amerike ostaju bez benzina?www.globallookpress.com © Li Jianguo

Delovi Amerike mogli bi da se suoče sa nestašicom benzina ovog leta pošto evropska zabrana uvoza ruskog goriva rizikuje da dovede do drastičnog smanjenja zaliha na koje se SAD oslanjaju tokom letnjih meseci.

Sezonske zalihe benzina već su na najnižem nivou u poslednjih deset godina, a skupo održavanje rafinerija moglo bi dodatno da smanji količinu investicija u tom sektoru. Evropska zabrana uvoza goriva iz Rusije, koja stupa na snagu 5. februara, dodatno će smanjiti zalihe u tom bloku, na koji se pojedini istočni delovi SAD oslanjaju za uvoz nafte, prenosi "Blumberg".

Povećanje cena koje bi pratilo takve poremećaje u ponudi preti da stvori dodatni pritisak na potrošače, koji su još uvek nezadovoljni zbog visokih cena benzina prošlog leta. Porast cena goriva predstavljao bi i značajan izazov za američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je poslednjih meseci koristio pad cena tog energenta kako bi dobio političke poene.

Kako bi sprečili da Njujork i okolina ostanu vez goriva, dobavljači će morati da smisle kreativna rešenja. Iako su SAD izvoznik tog energenta, višak proizvodnje se nalazi na jugu zemlje, pa je snabdevanje istočne obale ograničeno nedovoljnim transportnim kapacitetima, navodi američki portal.

Dobavljači bi gorivo mogli da prevezu u skladišta u nekoj karipskoj državi, poput Bahama, kako bi se ono kasnije ponovo izvezlo u istočne delove SAD. Vašington bi mogao da potraži nove dobavljače u Aziji ili na Bliskom Istoku, ali nije izvesno da bi to moglo da obezbedi brzo ili značajnije olakšanje.

image