Ruska nafta stiže do Indije: Da li će Zapad odoleti?

Kompanijama sa Zapada je zabranjeno da učestvuju u trgovini ruskom naftom, čak i ako je namenjena Indiji ili Kini, zemljama koje ne priznaju zapadno ograničenje cene

Rusija će zadovoljiti potrebe Indije za naftom po tržišnoj ceni, rekao je Rojtersu izvršni direktor najveće ruske naftne kompanije "Rosnjeft".

U decembru prošle godine Grupa sedam, Evropska unija i Australija zabranile su kompanijama sa Zapada da učestvuju u trgovini ruskom naftom, uključujući tu osiguranje i transport, ukoliko je cena barela sirove nafte iznad 60 dolara. To važi čak i ako je nafta namenjena Indiji ili Kini, zemljama koje ne priznaju zapadno ograničenje cene.

Rusija se u međuvremenu okrenula dalekoistočnom tržištu, pa postala i najveći dobavljač nafte Indiji, zamenivši Irak.

Na pitanje da li će Rusija dati dodatni udeo kompaniji "ONGC Videš" ili drugim indijskim preduzećima u okviru svog projekta "Sahalin 1", izvršni direktor "Rosnjefta" Igor Sečin je rekao da odluka o tome leži na ruskoj vladi.

"Sahalin 1" bio je ugrožen pošto je američka kompanija "Ekson mobil korp", koja je imala skoro trećinu udela u pomenutom projektu, odustala od učešća u njemu. Međutim, Rusija je potom osnovala novu kompaniju kojom upravlja podružnica "Rosnjefta" a koja je preuzela prava investitora na ovom naftno-gasnom projektu umesto američke korporacije. U toj novoj kompaniji indijski i japanski investitori imaju udela.

Rusija je prošle godine odobrila zahteve "ONGC Videš", prekomorske investicione podružnice državne kompanije za naftu i prirodni gas (ONGC.NS), i "Sahalin ojl end gas development co" (SODECO), konzorcijuma japanskih firmi, da zadrže svojih 20 odsto, odnosno 30 odsto udela u projektu "Sahalin 1".