EU objavila izuzeća za sankcionisane ruske naftne derivate

Ruska sirova nafta pomešana sa naftnim derivatima u trećoj zemlji biće izuzeta od ograničenja cena, stoji u novim smernicama EU

Evropska unija je objavila izuzetke od svog embarga na ruske naftne derivate koji je stupio na snagu 5. februara.

Prema uputstvima objavljenim na veb stranici Evropske komisije, ako se ruski naftni proizvod prerađuje mešanjem u trećoj zemlji sa proizvodom iz druge treće zemlje, više se neće smatrati ruskim poreklom i na njega se neće odnositi ograničenje cene.

"Ograničenje cena se više neće primenjivati nakon što sirova nafta ili naftni proizvodi budu pušteni u slobodan promet u jurisdikciji van Rusije i predaju kupcu", navodi se u izveštaju.

Izuzeće će omogućiti zemljama EU da nastave da kupuju ruske naftne derivate kao što je dizel od trećih zemalja, pošto je Moskva zabranila bilo kakvu prodaju u okviru šeme ograničenja cena.

Zabrana EU na ruske rafinisane naftne derivate stupila je na snagu 5. februara, postavljajući ograničenje cene od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin koji dolazi iz Rusije i ograničenje od 45 dolara po barelu za druge naftne proizvode koji se trguju ispod cena sirove nafte, kao što je mazut koji se koristi u industriji.

Ograničenja cena, zajedno sa zabranom EU na uvoz ruskih naftnih derivata, deo su šireg sporazuma između zemalja Pre toga G7 je zajedno sa EU i Australijom ograničio cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu ruske nafte. Ova zabrana je na snagu stupila 5. decembra.

Mere zabranjuju zapadnim osiguravajućim, špediterskim i drugim kompanijama da finansiraju, osiguravaju, trguju, posreduju ili prevoze rusku sirovu nafte i naftne proizvode, osim ako su kupljeni po ili ispod postavljenih ograničenja cena.

Moskva se protivi bilo kakvim pokušajima ograničavanja cena na izvoz energije. Ruska vlada je zabranila prodaju sirove nafte kupcima koji pominju gornju granicu cena u svojim ugovorima, a očekuje se da će slično ograničenje biti uvedeno u vezi sa najnovijom gornjom granicom EU za naftne derivate.