Zvaničnik OPEK-a: Klimatska politika mora da bude uravnotežena i fer

Naftna industrija snosi teške posledice hroničnog neulaganja poslednjih nekoliko godina i potrebno je 500 milijardi dolara godišnjih investicija do 2045, rekao je generalni sekretar OPEK-a

Države bi trebali više da investiraju u naftu kako bi odgovorile na buduće globalne potrebe za energijom, dok bi klimatske politike trebalo da budu izbalansirane i pravedne, rekao je generalni sekretar OPEK-a Hajtam Al Gajs.

Na energetskoj konferenciji u Kairu visoki zvaničnik Organizacije zemalja izvoznica nafte napomenuo je da je veoma važno da sve strane uključene u trenutne klimatske pregovore zastanu za trenutak i pogledaju širu sliku.

"Treba raditi na energetskoj tranziciji koja je ispravna, inkluzivna i pomaže da se obezbedi energetska sigurnost za sve", istakao je visoki zvaničnik OPEK-a.

Prenoseći njegovo izlaganje, "Blumberg" podseća da pojedine zapadne vlade i kompanije nagoveštavaju promenu politike kada je reč o upotrebi fosilnih goriva. Posle početka oružanog sukoba u Ukrajini i uvođenja brojnih sankcija na ruske energente od strane Evropske unije, cene nafte, gasa i uglja naglo su skočile, a energetska sigurnost postala je prioritet u političkim programima brojnih vlada.

Američki predsednik Džozef Bajden prilikom svog godišnjeg obraćanja o stanju nacije rekao je: "Nafta će nam trebati još najmanje jednu deceniju", dok je evropska kompanija "Šel PLC" nagovestila da će manje investirati u obnovljive izvore energije,  dok je "BP PLC" usporio planirano smanjenje upotrebe nafte i gasa.

Al Gajs je rekao da naftna industrija snosi teške posledice hroničnog neulaganja poslednjih nekoliko godina i da je potrebno 500 milijardi dolara godišnjih investicija do 2045.

Istakao je da su OPEK i njegovi partneri, OPEK+ organizacija koja okuplja 23 države, a koju vode Saudijska Arabija i Rusija, posvećeni tome da održe tržište nafte stabilnim.

Zvaničnik OPEK-a, koji dolazi iz Kuvajta, smatra da će klimatski samit KOP28, čiji će domaćin krajem godine biti Ujedinjeni Arapski Emirati, biti dobra prilika da se istraže održiva i široko prihvatljiva rešenja kada su u pitanju klimatske promene.  

Emirati su, inače, za predsedavajućeg klimatskom samitu postavili sultana Al Džabera, koji je načelu državne kompanije za naftu i gas "Adnok". Iako je to izazvalo neke kontroverze, kako se navodi u tekstu, Al Džaber je rekao da proizvođači ugljovodonika moraju biti na čelu klimatskih pregovora ako svet želi da pređe na čistiju energiju, obezbeđujući istovremeno da cene goriva ostanu pristupačne.  

Saudijska Arabija i druge ključne članice OPEK-a, kako se dodaje, verovatno neće slediti Rusiju u odluci koju je Moskva objavila u petak: da će smanjiti proizvodnju nafte.

Ističe se i da su cene sirove nafte skočile istog dana, pa je američki "brent" poskupeo za osam odsto, odnosno na 86,90 dolara po barelu.