Ekonomija

Sumorna predviđanja ekonomista SAD za sledeću godinu

Dok se FED bori sa inflacijom, Ameriku čeka veća nezaposlenost i ekonomski pad
Sumorna predviđanja ekonomista SAD za sledeću godinu© unsplash

SAD će ući u recesiju tokom narednih 12 meseci, procenjuju ekonomisti. To je zaključak ankete, sprovedene od 7. do 11. oktobra, u kojoj je 66 stručnjaka odgovaralo na aktuelna ekonomska pitanja, prenosi Volstrit džurnal.

Kao odgovor na inflaciju, Federalne rezerve SAD najverovatnije će početi da povećavaju kamatne stope krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Ipak FED neće uspeti da spreči ekonomski pad i veću nezaposlenost.

Poslodavci će na niži ekonomski rast i slabiji profit odgovoriti ukidanjem radnih mesta tokom drugog i trećeg kvartala sledeće godine.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD smanjiće se u prva dva kvartala sledeće godine. BDP će se smanjivati po godišnjoj stopi od 0,2 odsto u prvom kvartalu i od 0,1 odsto u drugom.

Ovo je suprotno od ranijih očekivanja ekonomsta, izrečenih u julu, koji su predviđali stopu rasta od 0,8 odsto u prvom kvartalu i od jedan odsto u drugom kvartalu 2023. godine.

Prosečna prognoza ekonomista za stopu nezaposlenosti na kraju sledeće godine je 4,7 odsto i očekuju da će ona ostati uglavnom na tom nivou do 2024. godine. Iako je ova stopa nezaposlenosti niska u poređenju sa ranijim, ipak ona pokazuje kako će radnici osetiti napore FED-a da smanji inflaciju.

Povećanje kamatnih stopa FED-a može dodatno da uspori i potražnju za stambenim zgradama, a cene nekretnina će pasti za 2,2 odsto u 2023. godini.

Ekonimisti su u anketi razmatrali i da će FED na kraju morati da preokrene kurs i počne da smanjuje kamatne stope krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

image