Ekonomija

Trgovina sa Indijom u rupijama sve privlačnija

Nastavak dedolarizacije: Kupci indijskog čaja iz nekoliko zemalja žele da plaćaju u lokalnoj valuti
Trgovina sa Indijom u rupijama sve privlačnija

Indijski izvoznici čaja navode da su Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i sankcijama pogođena Rusija zainteresovane za plaćanje u rupijama, što je dobar znak za plan indijske vlade, koja nastoji da organizuje međunarodnu trgovinu u lokalnoj valuti.

Blumberg navodi da bi finansijske sankcije Rusiji na ovaj način mogle podstaći “dedolarizaciju” drugih zemalja.

"Kupci iz navedenih država žele da plate indijske pošiljke u rupijama", rekao je P.K. Batačarija, generalni sekretar Udruženja čaja Indije. Takođe je dodao da je ovakav postupak usledio nakon nastojanja centralne banke da internacionalizuje valutu.

"Sa Rusijom bi to moglo ugledati svetlo dana ranije, ali za druge zemlje bi moglo biti potrebno više vremena", rekao je Batačarija.

Olakšana trgovina sa Rusijom i Iranom

Rezervna banka Indije je u julu objavila plan kojim će dozvoliti da se prekomorska trgovina obračunava u rupijama. Taj potez će indijskim kompanijama olakšati trgovinu sa zemljama poput Rusije i Irana, koje se suočavaju sa poteškoćama prilikom trgovine u američkim dolarima.

Takođe, korišćenje lokalne valute ima za cilj da zaustavi pad rupije na najniži nivo svih vremena u odnosu na dolar, ali i da pomogne u smanjenju rekordno niskog trgovinskog deficita.

Za Indiju postoje i druge prednosti korištenja rupija u trgovini, na primer ubrzanje trgovisnke razmene sa zemljama poput Rusije i Irana.

Novi mehanizam plaćanja u rupijama pomoći će da se olakša trgovina s Iranom, jer su se sredstva u okviru posebnog aranžmana rupija-rijala smanjila, rekao je Azam Monem, direktor Mcleod Russel India Ltd., jednog od najvećih proizvođača čaja u zemlji.

Veća upotreba rupija u trgovini čajem je ohrabrujući znak, ali verovatno neće značajno poboljšati status valute. Korišćenje rupija uglavnom će biti ograničeno na one zemlje sa limitiranim izborom, navodi Blumberg. Takođe naglašavaju da je studija Banke Federalnih rezervi Njujorka pokazala da bi finansijske sankcije Rusiji mogle podstaknuti "dedolarizaciju" drugih zemalja.

Indijski izvoz čaja veći za 18 odsto

"Indijski izvoz čaja bi ove godine mogao dostići oko 230 miliona kilograma, dakle porasti za čak 18 odsto", istakao je Sujit Patra, sekretar Indijskog udruženja čaja koje predstavlja 60 odsto proizvodnje u zemlji.

Tržišta koja tradicionalno kupuju čaj od Šri Lanke, poput Iraka, Sirije, Turske i Poljske, takođe razmatraju kupovinu od Indije, rekao je Patra. Ekonomska kriza oslabila je industriju čaja Šri Lanke, smanjivši proizvodnju i prodaju u inostranstvu.

image