Neočekivani rast inflacije u Francuskoj i Španiji

Inflatorni skok u drugoj i četvrtoj po veličini privredi evrozone doveo je do procena da će referentna kamatna stopa Evropske centralne banke ići čak do četiri odsto

Inflacija je u Francuskoj i Španiji neočekivano porasla u februaru, jačajući pritisak na Evropsku centralnu banku da još više poveća referentnu kamatnu stopu u cilju suzbijanja inflacije. To povećava političke rizike za lidere dveju zemalja, prenosi "Blumberg".

Potrošačke cene u Francuskoj skočile su u februaru za rekordnih 7,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, pošto su troškovi hrane i usluga porasli, a procenjuje se da će porast cena ostati na nivou od sedam procenata. U Španiji je pak zabeležen rast od 6,1 posto.

Ovaj inflatorni skok u drugoj i četvrtoj po veličini privredi evrozone doveo je do procena da će referentna kamatna stopa Evropske centralne banke ići čak do četiri odsto, sigurno će uticati na već najavljeno povećanje stope u martu, a ujedno će podstaći zvaničnike koji se zalažu za uvođenje dodatnih mera kako bi se inflacija stavila pod kontrolu, piše "Blumberg".

Uprkos tome što su inflatorni skokovi u Francuskoj i Španiji među najnižim u evrozoni, ipak predstavljaju ozbiljan problem za tamošnje političare.

Francuski predsednik Emanuel Makron već se suočava s masovnim protestima zbog planova za reviziju penzionog sistema, dok su Francuzi usled sve većih cena prinuđeni da štede.

Prema studiji informacionog servisa "Nilsen", 55 odsto Francuza manje koristi svoje automobile, 51 posto kupuje manje odeće i svaki drugi ispitanik ređe izlazi. Među anketiranima koji imaju između 18 i 35 godina 30 odsto je prestalo da doručkuje svaki dan.

Guverner Banke Francuske Fransoa Viloa de Galo smatra da se skok cena približava vrhuncu. Posle verovatnog povećanja kamatne stope za 50 baznih poena sledećeg meseca, ECB neće morati neko vreme da reaguje, rekao je on, a preneo "Blumberg".

U Španiji će vlada premijera Pedra Sančeza biti pod većim pritiskom da održi cene pod kontrolom budući da su u izbornoj godini, a očekuje se da će on krenuti u trku za još jedan mandat.