Ekonomske muke nordijskih zemalja: Finska u recesiji, a ni Švedska nije daleko

Švedska bi mogla postati jedina članica EU unije čiji će se BDP kontrahovati tokom čitave tekuće godine, ukazuju prognoze Evropske komisije

Švedska ekonomija stoji na rubu recesije dok je Finska u nju već zašla, nakon što su obe zemlje iskusile kontrakciju BDP-a u poslednjem kvartalu prethodne godine.

Iako je Švedska zabeležila simboličan rast BDP-a u trećem kvartalu 2022, u poslednjem tromesečnom periodu prethodne godine zabeležena je kontrakcija od 0,9 odsto, što je premašilo očekivanja nekih ekonomista, prenosi "Blumberg".

Očekuje se da će švedska ekonomija nastaviti sa padom u 2023. godini dok njena centralna banka nastavlja sa podizanjem kamatnih stopa u borbi protiv inflacije. Posledice te prakse su osetila zadužena švedska domaćinstva, ali i tržište nekretnina koje je zabeležilo pad u cenama od 16 odsto, što pozicionira pad švedskog tržišta među najoštrijim u svetu.

Štaviše, Švedska bi čak mogla postati jedina članica EU unije čiji će se BDP kontrahovati tokom čitave tekuće godine, ukazuju prognoze Evropske komisije.

Finska u recesiji

Sa druge strane, Finska se već nalazi u recesiji, nakon što je u poslednjem kvartalu 2023. BDP te zemlje opao je za 0,6 odsto, ukazuje "Blumberg".

Finska ekonomija, inače fokusirana na izvoz, pati od brzog rasta inflacije i naglog povećanja kamatnih stopa, za koje se očekuje da će opterećivati ekonomiju te nordijske zemlje tokom cele godine. Brzi rast cena šteti potrošnji u zemlji, koja se pokazala kao ključni pokretač ekonomskog rasta tokom prethodnih kriza.