Ekonomija

Italija gasi industriju na mesec dana?

Ukoliko dođe do prekida isporuke ruskog gasa fabrike će morati da pređu na racionalizaciju
Italija gasi industriju na mesec dana?© Pixabay

Italijanske vlasti mogle bi, od decembra do februara, prema Planu za vanredne uštede energije, da obustave industrijsku proizvodnju ukoliko dođe do prekida isporuka ruskog gasa, piše list "Mesađero", a prenose "RIA novosti".

Konferencija italijanske industrije je za sve kompanije pripremila upitnik kako bi se prikupili podaci o potrošnji energije u glavnim industrijskim sektorima.

Mesec najveće potrošnje je obično januar, tako da, ako Rusija "zavrne" gas od novembra, kompanije će morati da prestanu sa potrošnjom i to možda na mesec dana.

Zapremine gasa će, prenose "RIA novosti", biti smanjene za 6,45 milijardi kubnih metara, što će, uzimajući u obzir preduzete mere za uštedu, dovesti do "deficita" od 1,15 milijardi kubnih metara. Takav scenario će rezultirati prinudnim smanjenjem potrošnje i prelaskom na racionalizaciju, čije će trajanje u industriji biti 31 dan.

Ali, ako ruske isporuke nulu dostignu tek od januara, to ne bi moralo da vodi ekstremnoj racionalizaciji.

Italijanske kompanije su, međutim, već delimično prihvatile štednju da bi se zaštitile od rastućih cena. Smanjuju potrošnju gasa, na različite načine, pa su neke od kompanija na primer odlučile da zbog toga produže godišnje odmore.

Sličan plan razmatra i ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani u svetlu panevropskog smanjenja potrošnje gasa za 15odsto. On je nedavno rekao da je Italija spremna za ovu zimu, ali da ga brine sledeća. Dodao je i da Italija očekuje da će do 2024.godine postati nezavisna od isporuka ruskog gasa.

A poskupljenje energenata bila je inače jedna od glavnih tema izbora u kojima je pobedila desničarka Đorđa Meloni. Italija je među zemljama koje se zalažu za uvođenje gornje granice cene gasa, a premijerka Meloni, istakla je da ako njena vlada preduzme slične mere "to ne treba posmatrati kao neku populističku, nacionalističku reakciju, već kao lucidnu strategiju za odbranu nacionalnih interesa kako bi se došlo do zajedničkih rešenja".

image