Kredi Svis plaća pola milijarde dolara zbog "obmane investitora"

Hoće li napori novog rukovodstva uspeti da iščupaju ovu banku iz trenutne nezavidne situacije?

Švajcarska banka Kredi Svis platiće 495 miliona dolara kako bi razrešila poslednji veliki pravni slučaj u vezi sa svojom ulogom u prodaji stambenih hipotekarnih hartija od vrednosti što je doprinelo finansijskoj krizi 2008. godine.

Slučaj je pokrenuo pravobranilac američke države Nju Džersi 2013. godine, tvrdeći da je banka Kredi Svis "obmanula investitore i upustila se u prevaru u vezi sa ponudom i prodajom stambenih hipotekarnih hartija", prenosi Rojters.

Predstavnici švajcarske banke izjavili su da je Kredi Svis "potpuno sposobna" za ovakvu isplatu, kao i da ona predstavlja "još jedan važan korak u naporima banke da proaktivno razreši pravne i nasleđene probleme."

Jedan od mnogih repova prethodnih skandala

Ova švajcarska banka je prošle godine izgubila milijarde dolara nakon kolapsa hedž fonda Arhegos, kada je bila primorana da suspenduje finansije klijenata u vezi sa ugašenom investitorskom kompanijom Grinspil kepital.

Švajcarski vrhovni sud je prošlog juna proglasio Kredi Svis krivom za učešće u pranju novca. Vlasti SAD trenutno vode istragu kako bi saznale jeste li ova banka pomagala klijentima da utaje imovinu, dok Kredit svis očekuje razrešenje još jednog pravnog spora u vezi sa finansijskim gubicima, dodaje Blumberg.

Glavni izvršni direktor Ulrih Kerner izjavio je krajem prošlog meseca da se banka nalazi u "kritičnom trenutku" usled priprema novog rukovodstva za temeljnu reorganizaciju modela poslovanja, čiji je cilj da izbavi Kredit svis iz trenutne nezavidne pozicije.

Odmah nakon Kernerove izjave, Kredi Svis je nakratko zabeležila rekordno nisku vrednost deonica dok je rizik od zaduživanja dotakao istorijski visok nivo.

"Previše velika da bi propala"

Neki finansijski krugovi poredili su trenutno stanje Kredi Svis sa onim u kome se banka Liman braders nalazila neposredno pre nego što će objaviti bankrot 2008. godine i time dodatno produbiti Veliku recesiju s kraja pretprošle decenije.

Američki ekonomista Nurijel Rubini koji je predvideo "propast" banke Liman braders nekoliko godina pre nego što će ona objaviti bankrot izjavio je na društvenoj mreži Tviter da Kredi Svis možda spada u banke koje su "previše velike da bi propale", ali i da je ona "previše velika da bi se spasila" ukoliko se ne nacionalizuje.